Videospeler inladen...

Proces over dood van George Floyd is uitgesteld: onduidelijkheid over aanklachten moet worden uitgeklaard

In Minneapolis, in de Verenigde Staten, zal de rechtszaak tegen de blanke politieman die wordt beschuldigd van doodslag op de zwarte man George Floyd later van start gaan dan gepland. Het proces had vandaag moeten beginnen met de selectie van de juryleden, maar de rechter heeft op de valreep beslist dat dat pas ten vroegste dinsdag kan gebeuren.  

George Floyd (46) stierf op 25 mei 2020 tijdens zijn arrestatie in Minneapolis. Hij werd ervan beschuldigd een vals biljet van 20 dollar te hebben gebruikt. De man werd in de handboeien geslagen en door drie agenten tegen de grond gehouden. Agent Derek Chauvin drukte bijna 9 minuten met zijn knie op de nek van Floyd. Zijn dood veroorzaakte in de VS een golf van protesten tegen racisme en politiegeweld, die ook oversloeg naar andere delen van de wereld.

Onduidelijkheid over aanklachten

Het proces had vandaag moeten beginnen met de samenstelling van de jury, een werk dat drie weken kan duren. Maar het selecteren van de juryleden zal nu pas ten vroegste dinsdag van start gaan. De rechter heeft beslist tot uitstel omdat er nog onduidelijkheid is over de aanklachten. 

Derek Chauvin, de blanke agent die terechtstaat, wordt beschuldigd van moord in de tweede graad ("second-degree murder"), moord met de intentie te doden. 

Maar wordt hij ook aangeklaagd voor moord in de derde graad (third-degree murder"),  moord zonder de intentie te doden? Daarover is betwisting.

De minder zware beschuldiging van moord in de derde graad werd vorig jaar aanvankelijk afgewezen, maar officieren van justitie hebben verzocht om herinvoering ervan. Volgens juridische experts zou het toevoegen van een derdegraadsaanklacht het voor aanklagers gemakkelijker kunnen maken om een ​​veroordeling te krijgen.

Uitstel

Maar de rechter zegt dat hij niet bevoegd is om te beslissen over de herinvoering van de klacht. De openbaar aanklager heeft daarom gevraagd om het proces uit te stellen tot het hof van beroep en mogelijk ook het hooggerechtshof van de staat een beslissing neemt. 

Het proces wordt op die manier dus met minstens een dag uitgesteld. De pleidooien zouden hoe dan ook pas eind maart kunnen beginnen, want de selectie van de jury alleen al kan drie weken in beslag nemen. "Het is belangrijk dat de jury op het einde van dit proces eensgezind tot een verdict komt, anders moet het proces worden overgedaan", lichtte correspondent Björn Soenens vanmorgen toe in "De ochtend".  

Beluister hier het gesprek in "De ochtend" (de tekst gaat hieronder door): 

Bovendien is het kiezen van de juryleden extra gevoelig in dit soort rechtszaken. "Beide partijen zullen de juiste juryleden willen selecteren, dat is belangrijk in een zaak over racisme of brutaliteit bij de politie."

Knieklem

Een belangrijke vraag op dit proces is of het de knieklem van agent Derek Chauvin was die leidde tot de dood van George Floyd. 

"Lobbyisten vertellen me dat hún lijkschouwer wijst naar drugs in het bloed van George Floyd", vertelt Björn Soenens. "Floyd was volgens hen zeer ongezond en had een hartafwijking. Hij zou sowieso zijn omgekomen, de knieklem was niet de doodsoorzaak, zeggen zij."

Corona

Het is trouwens alleen Chauvin die vandaag terechtstaat, de man die de knieklem uitvoerde. De drie andere agenten die bij de arrestatie betrokken waren, krijgen later een proces. "Dat komt door de corona-beperkingen", weet Björn Soenens. "Er zou te veel media-aandacht zijn. Er mag ook maar één familielid van Floyd en één van Chauvin in de rechtszaal aanwezig zijn."

AFP or licensors

Black Lives Matter

Het proces wordt uiteraard op de voet gevolgd door de protestbeweging 'Black Lives Matter'. "Heel veel agenten gaan vrijuit na dit soort zaken. Vele zwarten in Amerika vrezen dat dit nu ook zal gebeuren", zegt Björn Soenens vanuit de VS.

Dat bleek ook bij een betoging gisteren. Vele demonstranten waarschuwden dat een eventuele vrijspraak niet zonder gevolgen zal blijven. 

"Ik hoop dat ons rechtssysteem toestaat dat al het bewijs wordt gepresenteerd en dat we een veroordeling krijgen, maar ik verwacht het niet", vertelde Billie Jean Vanknight, een 43-jarige zwarte vrouw tegen het Franse AFP. Ze pleit voor geweldloze acties als dat gebeurt.

"Het worden hier spannende weken", zegt Soenens. "Overheidsgebouwen zijn afgezet met prikkeldraad en betonblokken. Er zijn 3.000 agenten opgetrommeld uit heel Minnesota. Er heerst een gespannen rust."

Bekijk hieronder het verslag uit "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Bekijk hier meer uitleg van onze correspondent in de VS Björn Soenens:

Videospeler inladen...

Meest gelezen