Fotografe mag terug aan het werk, maar "een baby blijft niet pasgeboren"

Vandaag mag fotografe Erika Van Haperen uit Wijnegem terug aan het werk. Zij is gespecialiseerd in het fotograferen van zwangere vrouwen en pasgeboren baby's. Vorige week ondertekende ze nog een open brief van een aantal  beroepsfotografen die een versoepeling wilden.  Nu die er gekomen is, en ze weer binnen in een studio mag fotograferen, is Erika heel blij, vertelde ze bij Radio 2 Antwerpen. Maar de baby's die tijdens de coronacrisis geboren zijn, zullen nu wat ouder zijn op de foto. 

"Ik wacht nog op het ministerieel besluit om alle details te kennen van de voorwaarden waar we ons aan moeten houden," zegt Erika Van Haperen, "maar ik ben alvast heel blij dat ik terug mijn studio mag gebruiken om geposeerde 'newbornfoto's' te maken." Dat zijn foto's van baby's die in doeken gewikkeld worden en ergens inliggen.  "Door de coronacrisis zullen de baby's nu een paar weken ouder zijn, zegt de fotografe, "maar ook dan kunnen we er mooie foto's van maken. Alleen duurt het wat langer vooraleer de baby's slapen, en pasgeboren zijn ze natuurlijk niet meer."

Klanten weer welkom

"We hebben bericht gekregen dat fotografie nu als een contactberoep wordt beschouwd", zegt Erika, "dus vallen we ook onder die regelgeving vanaf nu". Gisteren heeft ze in openlucht een fotosessie gedaan van een zwangere vrouw. "Die foto's ga ik vandaag eerst bewerken, en zo gauw de precieze details bekend zijn van de voorwaarden waaraan we ons moeten houden, ga ik mijn klanten opbellen met het goede nieuws dat ze eindelijk mogen komen."  

Meest gelezen