Stad Aalst stelt inwoners gerust: "Geboortehuis schrijver Louis Paul Boon gaat niet tegen de vlakte" 

Het stadsbestuur van Aalst benadrukt dat het vermoedelijke geboortehuis van schrijver Louis Paul Boon niet zal verdwijnen. Er waren afgelopen week hardnekkige geruchten omdat er aan het huis werken aan de gang zijn. Aalst stuurde de bouwpolitie. Na controles blijkt dat de eigenaar enkel grondige renovatiewerken uitvoert. 

Louis Paul Boon uit Aalst wordt beschouwd als één van de allergrootste Vlaamse schrijvers ooit. Hij is onder meer bekend als auteur van "Daens", "Kapellekesbaan", "Mieke Maaikes obscene jeugd" en "Mijn kleine oorlog". Boon schreef hyperrealistische en soms gewaagde romans waarin hij onder meer ook de sociale ongelijkheid blootlegde. Hij gooide er, ook internationaal, hoge ogen mee. Er is een hardnekkig gerucht dat Boon ooit op de shortlist stond om de Nobelprijs literatuur te winnen. Zo ver is het nooit gekomen.  Boon was naast gerenommeerd schrijver ook een trotse Aalstenaar, geboren en getogen in de stad. Het verbaast dan ook niet dat het nieuws over een mogelijke sloop van zijn geboortehuis voor de nodige commotie zorgde.

(lees verder onder de foto van het geboortehuis) 

Radio 2

Geen sloopvergunning

Het geboortehuis van Boon, in de Dendermondse Steenweg in Aalst, is een eenvoudige arbeiderswoning in privébezit. De eigenaar voert er op dit moment werkzaamheden uit en op sociale media ontstonden al snel geruchten dat het huis tegen de vlakte zou gaan. "Dat klopt niet", zegt schepen Caroline Verdoodt (N-VA). "Er is geen sloopvergunning gegeven. De bouwpolitie is ter plaatse gegaan en heeft geen enkele inbreuk vastgesteld. Er worden inderdaad werken uitgevoerd maar het gaat om renovatie-ingrepen waar geen vergunning voor nodig is", benadrukt Verdoodt nog. 

"Blij maar stad kan nog meer doen"

De cultuurminnende Aalstenaars zijn blij dat de geruchten niet kloppen en dat het huis dus blijft staan. "Het is op zich een heel eenvoudige woning maar het feit dat Boon er geboren is, maakt het toch wel bijzonder. We zijn opgelucht. Toch willen we de stad vragen om nog meer te doen. Er zou een herdenkingsplaatje aan de woning kunnen komen dat iedereen die er voorbijkomt, helpt herinneren aan de voormalige bijzondere bewoner", zegt Joris Bouve van Vereniging Voor Aalsters Kultuurschoon. 

kasto80

Meest gelezen