Rik Haex voor Bruzelle

Gratis menstruatiemateriaal in negen secundaire scholen in regio Leuven

In negen middelbare scholen in Leuven, Diest en Landen hangen er vanaf vandaag kastjes met daarin gratis maandverband en tampons. Uit onderzoek blijkt namelijk dat één op de acht meisjes in Vlaanderen soms niet genoeg geld heeft om maandverband of tampons te kopen. 

Uit een onderzoek van Caritas in 2020 blijkt dat één op de acht meisjes in Vlaanderen wel eens een tekort heeft aan menstruatiemateriaal. Sommige meisjes blijven daardoor zelfs een paar dagen weg van school. De VZW BruZelle heeft daarom in negen scholen in Leuven, Tienen en Landen kastjes opgehangen, die gevuld zijn met gratis maandverband en tampons. De kastjes zijn vrij toegankelijk en hangen op een discrete plaats waar de leerling, die het nodig heeft, het materiaal vrij en discreet kan nemen.

"De actie gaat gepaard met een sensibiliseringscampagne op school, met lessen van de leerkrachten. Tegelijk organiseren de leerlingenraden binnen de scholen een inzamelactie van maandverband. Het doel van de lessen en de inzamelactie is alle leerlingen te sensibiliseren rond het taboe van menstruatie en menstruatiearmoede", zegt Rita Van Even van de Leuvense afdeling van de VZW BruZelle.

Het taboe bestaat zowel bij oude als bij jonge vrouwen, in alle lagen van de bevolking

Rita Van Even, Bruzelle Leuven

"BruZelle ontstond vier jaar geleden in Brussel. De VZW wil het taboe rond maandstonden doorbreken. Dat taboe bestaat zowel bij oude als bij jonge vrouwen, in alle lagen van de bevolking," vertelt Van Even. "Dit is een proefproject, met steun van onder andere de federale overheid. Bedoeling is dat we een jaar lang opvolgen wat er met de inhoud van de kastjes gebeurt. Maar ons uiteindelijke streefdoel is dat menstruatiemateriaal voor alle vrouwen gratis wordt."  

De scholen die deelnemen aan het project zijn: GO! De Ring, GO! Redingenhof, GO! School De Nova, St. Pieterscollege en de Wijnpers in Leuven, GO! Woudlucht in Heverlee, GO! Atheneum Tienen en  GO! Tintelstroom Tienen en GO! D’Hek in Landen. Ook andere scholen, zelfs uit het basisonderwijs, kunnen gratis aan het project deelnemen. 

Aarschot

Ook in zeven middelbare scholen in Aarschot wordt vanaf vandaag gratis menstruatiemateriaal ter beschikking gesteld. Dat zal via automaten gebeuren. Maar de stad gaat verder zegt burgemeester Gwendolyn Rutten (Open VLD):  "Dit is een probleem waarmee alle vrouwen te maken kunnen krijgen, daarom willen we automaten met gratis maandverband en tampons installeren in verschillende stedelijke gebouwen zoals ons stadhuis, het jeugdcentrum, de sporthallen en het cultuur centrum. "

Meest gelezen