Videospeler inladen...

"Het Lam Gods" verhuisd naar nieuwe stek, Vlaamse overheid en privé betalen 2 miljoen voor laatste fase restauratie

"Het Lam Gods" is naar zijn definitieve nieuwe plek gebracht in de Sint-Baafskathedraal in Gent. Vanaf eind maart kunt u het daar bewonderen. Vlaanderen komt met nieuw geld over de brug om ook de laatste panelen van het 15e-eeuwse meesterwerk te restaureren. Samen met een privéfonds wordt 2 miljoen euro geïnvesteerd.

Achter gesloten deuren en in alle discretie zijn vandaag de panelen van het beroemde "Het Lam Gods" verhuisd, van de ene kant van de Gentse Sint-Baafskathedraal naar de andere. Ludo Collin, kanunnik van de kathedraal: "Een hele delicate operatie waarbij men de panelen een voor een heel voorzichtig uit het oude stalen frame moet losmaken. Vervolgens zijn de panelen naar de nieuwe locatie gebracht en daar vastgezet in een nieuw kader. De nieuwe vitrine beantwoordt aan alle eisen inzake belichting, klimaatregeling, lichtinval, brandveiligheid, anti-diefstal… het is het neusje van de zalm."

Die nieuwe locatie is de Sacramentskapel, in de as van het hoofdportaal achter het altaar. "Dat was onze vurige wens, dat "Het Lam Gods" weer een geïntegreerd kunstwerk zou zijn in de kathedraal," zegt Ludo Collin. 

Vanaf vandaag is de Sint-Baafskathedraal dicht voor alle bezoekers, op 25 maart gaat dan een fonkelnieuw bezoekerscentrum open, waar twee jaar aan gewerkt is. U krijgt er via virtual reality een inleiding in de geschiedenis van de kathedraal en "Het Lam Gods" alvorens het echte werk te bewonderen. De nieuwe locatie is veel groter met meer comfort voor de bezoeker.

Sinds de restauratie is begonnen vallen we van de ene verbazing in de andere

"Het Lam Gods" verplaatsen gebeurt niet zo vaak, stipt kanunnik Ludo Collin aan:  "Sinds 1432 hangt het in de Vijdkapel, waarvoor het gemaakt werd (de opdrachtgever was edelman Joos Vijd, red.) In 1986 verhuisde het naar de Villakapel om veiligheidsredenen en nu na 30 jaar naar de Sacramentskapel. Het is een historisch moment, ja, hoewel de historische momenten zich opstapelen. Sinds de restauratie begonnen is in 2012 vallen we van de ene verbazing in de andere."

De restauratie van "Het Lam Gods" "had in 4,5 jaar voltooid moeten zijn, maar gezien de spectaculaire ontdekkingen van de overschilderingen duurt alles veel langer en kost het ook een beetje meer geld." Nu staat de derde en laatste fase voor de deur: de restauratie van de zeven bovenste panelen, met de centrale Christusfiguur, Onze-Lieve-Vrouw, Sint-Jan, de zingende en musicerende engelen en Adam en Eva.

Twee miljoen voor laatste fase van de restauratie

Voor die laatste fase komt de Vlaamse overheid nu met geld over de brug. Telkens 800.000 euro van minister van cultuur Jan Jambon (N-VA) en van minister van onroerend erfgoed Matthias Diependaele (N-VA). Tegelijk betaalt ook het private Fonds Baillet-Latour 400.000 euro, samen dus zo'n 2 miljoen.

Kanunnik Ludo Collin: "Het dossier is zo goed als klaar. Er volgt nu een Europese aanbesteding en we hopen dat de werken in de lente van volgend jaar kunnen starten in het atelier van het Museum voor Schone Kunsten." Dan verdwijnen de panelen dus weer voor een poos uit de Sint-Baafs.

Van Eyck is werelderfgoed

Jan Jambon en Matthias Diependaele, respectievelijk minister van cultuur en van onroerend erfgoed, maakten de verhuis van "Het Lam Gods" van dichtbij mee in Gent. "Een unieke ervaring in een mensenleven om daar getuige van te zijn," zei Jambon.  "Van Eyck is werelderfgoed; dat zagen we ook in de tentoonstelling in het MSK, die helaas wegens corona vroegtijdig werd afgebroken. Heel de wereld gaf daar present."

Matthias Diependaele blikt al vooruit naar het post-coronatijdperk: "De timing komt goed uit. We zullen het toerisme zo snel mogelijk moeten doen draaien. Dat zorgt voor economische omzet en leven in de brouwerij in Gent. Een pronkstuk als "Het Lam Gods" draagt daar enorm toe bij."

Vanaf 25 maart kunt u "Het Lam Gods" op een nieuwe ereplek in de Sint-Baafskathedraal in zijn volle glorie bewonderen ... met uitzondering natuurlijk van het in 1934 gestolen en nimmer teruggevonden paneel "De rechtvaardige rechters".

Alles over de restauratie van "Het Lam Gods" kunt u hier lezen en bekijken. En hier kunt u op de panelen inzoomen tot het kleinste detail.

Luister hier naar het verslag van Steven Van Campenhout in de kathedraal van Gent ("De wereld vandaag", Radio 1):

Bekijk hieronder het verslag uit "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen