Hulplijn 1712 ziet oproepen over huiselijk geweld met de helft toenemen: "Lockdown heeft duidelijk een invloed gehad" 

De hulplijn 1712 heeft vorig jaar 8.059 (unieke) oproepen gekregen over slachtoffers van huiselijk geweld. Dat is een stijging met 49 procent ten opzichte van 2 jaar geleden en het is ook het hoogste aantal ooit. De lockdown in de eerste helft van het jaar heeft duidelijk een rol gespeeld.

De cijfers zijn afkomstig uit het net verschenen jaarrapport 2020 van de hulplijn 1712. De 8.059 oproepen die de organisatie vorig jaar kreeg, gingen over 11.305 (mogelijke) slachtoffers van geweld, misbruik of kindermishandeling. 

De oproepen kwamen zowel binnen via de telefoon (71 procent),  als via e-mail (18 procent) en chat (11 procent).

Meeste oproepen voor kindermishandeling

De meeste oproepen kwamen er om kindermishandeling te melden. Het ging om 6.407 (mogelijke) slachtoffers, een stijging met 45 procent ten opzichte van 2019. 

Het aantal oproepen over partnergeweld nam het sterkst toe. Ze hadden betrekking op 2.011 (mogelijke) slachtoffers. Dat zijn er 85 procent meer dan 2 jaar geleden. 16 procent van deze slachtoffers was man, 84 procent vrouw.  

Bekijk in de grafiek hieronder welk soort geweld de slachtoffers moesten ondergaan (tekst gaat voort onder de grafiek):

1712 is een hulplijn die mensen anoniem kunnen contacteren. 71 procent van de mensen die vorig jaar de hulplijn contacteerden bleef ook anoniem. 1 op de 3 was zelf slachtoffer,  1 op de 5 was (stief)ouder van een slachtoffer. Er was ook een opvallende toename van het aantal meldingen door buren (1 op de 10 oproepen).      

Bekijk in de grafiek hieronder hoe oud de slachtoffers waren (tekst gaat voort onder de grafiek):

Invloed van lockdown

Wim Van de Voorde, Vlaams coördinator van de hulplijn, ziet verschillende redenen waarom het aantal oproepen zo sterk gestegen is: "Eerst en vooral was er de lockdown, waardoor mensen gedwongen waren om samen thuis te blijven. Die situatie heeft tot meer huiselijk geweld geleid, en heeft ook meer mensen aangezet ons te contacteren."  

"Verder hebben we de openingsuren van onze hulplijn met de helft uitgebreid en hebben we ook verschillende campagnes gevoerd. Daardoor heeft onze hulplijn 1712 meer bekendheid gekregen." 

Nieuwe campagne

Deze maand start 1712 trouwens een nieuwe campagne. Die valt samen met de start van de nieuwe docureeks over partnergeweld "Als je eens wist",  van Hilde van Mieghem. 

In de reeks getuigen slachtoffers, daders en experts over wat partnergeweld met een mens doet.  De organisatie achter hulplijn 1712 hoopt dat de reeks zal helpen om het taboe dat nog altijd op kindermisbruik en partnergeweld rust, te doorbreken. 

De nieuwe campagne die 1712 aan de reeks koppelt, bestaat onder meer uit een spot die een maand lang te zien zal zijn op televisie en sociale media.

"Mensen moeten weten dat ze ons in alle vertrouwen en discretie kunnen bellen", zegt Wim Van de Voorde over de campagne. "We merken ook dat slachtoffers vaak pas hulp zoeken als het geweld al een tijd aan de gang is. Hoe sneller ze hulp zoeken, hoe sneller er stappen gezet kunnen worden om het geweld te stoppen."

Bekijk hieronder de spot van de nieuwe campagne van 1712: 

Videospeler inladen...

De reeks "Als je eens wist" is vanaf vanavond (9 maart) te zien op Canvas.  Bekijk hieronder de trailer:  

Videospeler inladen...

Meest gelezen