Pieterjan Beheydt

BlitZ-zanger Pieterjan getuigt: "Ook ik kreeg ooit klappen omdat ik jongen kuste in de straat"  

Het gerecht onderzoekt de dood van een man van 42 die zaterdag gevonden werd in een parkje in het Oost-Vlaamse Beveren. Hij zou mogelijk het slachtoffer zijn geweest van homohaat. Het nieuws  leeft enorm op sociale media. Heel wat bekende Vlamingen, zoals James Cooke en Davy Brocatus, postten als reactie hierop een foto met hun partner. Ook Pieterjan Beheydt uit Otegem doet dit.

Pieterjan Beheydt uit Otegem bij Zwevegem is de ene helft van BlitZ, een vrolijk duo dat vaak optreedt voor groepen kinderen. Hij heeft een vriend en kan het niet geloven dat een man bij ons vermoord zou worden omdat hij homo is. "Ik kan niet geloven dat dat anno 2021 nog kan, maar homohaat bestaat wel degelijk. In 11 landen wereldwijd bestaat er nog een doodstraf voor homo's, dat is toch straf, niet?"

Ook in eigen omgeving nog mee geconfronteerd

"Heel veel mensen bij ons denken dat homo's algemeen aanvaard worden, maar dat is jammer genoeg niet altijd zo", zegt Pieterjan. "Veel mensen zeggen dat een internationale dag tegen homofobie op 17 mei of een gay  pride eigenlijk niet meer nodig is. Hun argument is dat er ook geen speciale dag is voor hetero's. Maar wat er in Beveren gebeurd is afgelopen zaterdag, bewijst nog maar eens dat het wel degelijk nodig is om zo'n internationale dag tegen homofobie te organiseren."

Vaak onschuldige vragen aan kinderen

Volgens Pieterjan zijn mensen zich er ook vaak niet van bewust dat ze een onderscheid maken. "Zoals op school bijvoorbeeld. Dan staat in het leesboekje: "Jan is verliefd op Mieke." Waarom moet dat zo stereotiep zijn? Jongens krijgen ook vaak de vraag:"Heb je al een liefje en hoe heet ze? Waarom niet vragen "Hoe heet je liefje?""

Klop gekregen na kus op straat

Op de vraag of Pieterjan ook al geconfroneerd werd met homohaat antwoordt hij dit: "10 jaar geleden heb ik eens een klop op mijn gezicht gekregen toen ik aan het kussen was met mijn vriend op straat. Ik ben me toen anders gaan gedragen in het openbaar. Ik durfde niet meer kussen of hand in hand lopen met mijn vriend, terwijl dit toch geen probleem zou mogen zijn? Het zou toch heel normaal moeten zijn als 2 mannen kussen of hand in hand lopen?"

Het parket bevestigt ondertussen dat er 3 minderjarigen opgepakt zijn in het onderzoek naar de dood van de man van 42 in Beveren dit weekend. Het gaat om een 16-jarige en 2 17-jarigen. 

Meest gelezen