Internationaal Strafhof kent Congolese oorlogsslachtoffers recordcompensatie toe

Het Internationaal Strafhof in Den Haag heeft een schadevergoeding van 30 miljoen Amerikaanse dollar (25 miljoen euro) toegekend aan slachtoffers van zware oorlogsmisdaden in Congo. De begunstigden zijn voormalige kindsoldaten en slachtoffers van seksueel geweld door de Congolese oud-krijgsheer Bosco Ntaganda, bijgenaamd "Terminator".

Bosco Ntaganda was van 2002 tot 2005 bevelhebber van het Patriottisch Front voor de Bevrijding van Congo (Front Patriotique pour la Libération de Congo, FPLC), de gewapende arm van de Unie van Congolese Patriotten (Union des Patriotes congolais). 

In 2019 werd hij door het Internationaal Strafhof veroordeeld tot een celstraf van 30 jaar voor verschillende misdaden tegen de menselijkheid, waaronder moord. 

Veel van zijn slachtoffers waren minderjarige meisjes die hij tot slaaf maakte en verkrachtte. Minderjarige jongens zette hij in als kindsoldaat.

De slachtoffers van de veroordeelde krijgsheer hebben samen recht op een schadevergoeding van 30 miljoen dollar, bepaalde het Internationaal Strafhof vandaag. Het gaat om het hoogste bedrag dat het Strafhof ooit aan slachtoffers heeft toegekend.

Het Hof stelde echter vast dat Ntaganda geen geld heeft, waardoor de schadevergoeding uit het slachtofferfonds zal moeten komen. Dat fonds zal zich ook buigen over een plan om het geld aan te wenden. Daarbij moet voorrang worden gegeven aan hulp voor de slachtoffers van seksueel geweld, mensen met lichamelijke letsels en voormalige kindsoldaten.

Meest gelezen