Videospeler inladen...

Internationale Vrouwendag: Zo werd er vandaag actie gevoerd bij ons en in de wereld 

Het is Internationale Vrouwendag, in ons land werd er actie gevoerd voor meer vrouwenrechten op verschillende plaatsen. Het waren vaak kleine acties rond specifieke thema's zoals gelijk loon voor gelijk werk of acties om seksueel geweld tegen vrouwen aan te kaarten. Ook wereldwijd werden demonstraties gehouden. In een aantal landen zoals Algerije en Pakistan kwamen zelfs duizenden mensen op straat, ondanks de coronapandemie. 

In ons land kwamen op verschillende plaatsen mensen op straat om de strijd voor gelijke vrouwenrechten in de kijker te zetten op Internationale Vrouwendag. Zo demonstreerden aan het station Brussel-Centraal kleine groepen na elkaar, op die manier konden de coronamaatregelen toch gerespecteerd worden.

Magda De Meyer, voormalig voorzitter van de Vrouwenraad, was aanwezig in Brussel en vertelde waarom zij aan de actie deelnam: "Wie vormt de ruggengraat van de zorg? Dat zijn de vrouwen. Zowel in betaalde beroepen, als thuis, waar ze geconfronteerd worden met een dubbele dagtaak."

Ook de Brusselse vervoersmaatschappij MIVB voerde mee actie. De MIVB heeft voor één dag tien Brusselse metrohaltes een vrouwennaam gegeven. Het was een symbolische actie. Maar volgens An Van Hamme van de MIVB zullen de komende jaren verschillende metro- en bushaltes ook definitief een vrouwennaam krijgen.

"Taken moeten eerlijker verdeeld worden"

Ook in Leuven werd er actie gevoerd. De Leuvense afdeling van Collecti.e.f 8 maars heeft zestien standbeelden aangekleed met schorten. Het was de bedoeling om aandacht te vragen voor de impact van de coronacrisis op vrouwen en genderminderheden.

"We hebben gekozen voor schorten om de huishoudelijke taken en zorgtaken te benadrukken", zei Juna Ghaye van Collecti.e.f 8 maars Leuven. "Die worden anno 2021 nog altijd het meest gedaan door vrouwen. We willen dat die taken eerlijker verdeeld worden."

De wereld is platgelegd in de lente van 2020, maar voor vrouwen in de essentiële sectoren gold dat niet

Juna Ghaye van Collecti.e.f 8 maars Leuven

Bovendien worden vaak vrouwen extra hard geraakt door de coronacrisis. "De wereld is platgelegd in de lente van 2020, maar voor vrouwen in de essentiële sectoren gold dat niet. Denk aan de zorg, het onderwijs of de voedingssector: het zijn veelal vrouwen die daar functies bekleden. Zij hebben de wereld laten draaien, maar ze zijn ook de dupe geweest van de crisis", aldus Ghaye.

"Hun inkomens zijn als eerste gedaald, en huishoudelijke taken en de zorg voor kinderen kwamen nog meer op hun schouders terecht. Bovendien is het huiselijk geweld ook sterk toegenomen."

Ook in onder meer Gent, Antwerpen en Luik werden er acties gevoerd naar aanleiding van Internationale Vrouwendag.

Acties wereldwijd

Filipijnen
AFP or licensors

Ondanks de pandemie kwamen in verschillende landen toch enkele duizenden mensen op straat, dat was onder meer het geval in Algerije, in de hoofdstad Algiers, maar ook in de Filipijnen, waar vrouwen slaags raakten met de politie. 

In Chili klaagden kunstenaars het geweld aan tegen vrouwen in openbare plaatsen, ook in Mexico kwamen mensen de straat op om het geweld tegen vrouwen aan te kaarten. Actievoerders onthulden er een gedenkteken voor de duizenden vrouwen die elk jaar vermoord worden. 

Ook in Pakistan werden in verschillende steden acties gehouden om een einde te vragen aan het geweld tegen vrouwen.

(Lees verder onder de foto)

Mexico
AFP or licensors

"Niemand van ons zal tijdens zijn leven gendergelijkheid meemaken"

Volgens de organisatie van Internationale Vrouwendag blijven deze acties nodig, want gelijkheid is nog lang niet bereikt. "Niemand van ons zal tijdens zijn leven gendergelijkheid meemaken, en waarschijnlijk ook een heel aantal van onze kinderen niet."

Ook een recent rapport van de VN  stelt dat de coronapandemie gendergelijkheid 25 jaar zou kunnen terugdraaien. Volgens het rapport nemen vrouwen nog meer huishoudelijke taken op zich tijdens de coronacrisis.  Maar voor de start van de crisis deden vrouwen ook veel meer onbetaald zorgwerk dan mannen. Het onbetaald zorgwerk kan onder andere negatieve gevolgen hebben voor kansen op de arbeidsmarkt of in het onderwijs. 

Pakistan
AFP or licensors

Bekijk hieronder het verslag uit "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen