James Arthur Photography

Begrafenisondernemer uit Waregem: "Vanaf vandaag 50 mensen, maar hoe meer, hoe moeilijker de keuze"

Vanaf vandaag mogen we op een begrafenis of uitvaart binnen afscheid nemen met maximaal 50 personen in plaats van 15. De aula's moeten wel voldoende groot zijn, want er moet per persoon 10 vierkante meter ruimte voorzien zijn. "Bovendien zorgen begrafenissen voor 50 mensen voor meer discussie bij de familie dan begrafenissen voor 15 mensen", klinkt het bij een begrafenisondernemer in Waregem.

Bart Amez, begrafenisondernemer in Waregem, is blij dat er opnieuw meer mensen naar een begrafenis mogen komen. Hij heeft 2 aula's waar er 20 en 50 mensen in kunnen. Die zijn normaal voorzien voor respectievelijk 100 en 500 mensen. "Het voordeel is dat de kleinkinderen of aangetrouwde kinderen ook mee afscheid kunnen nemen, maar het nadeel is dan weer: welke vrienden en kennissen mogen meekomen", zegt Amez.

Napraten is een probleem

"Er zijn nog een aantal minpunten verbonden aan grotere groepen", gaat de begrafenisondernemer voort. "Als de dienst gedaan is, blijven de mensen allemaal staan in een grote groep, want achteraf is er geen koffietafel of rouwmaaltijd. Het is normaal dat mensen die elkaar al een jaar niet meer gezien hebben even willen napraten. Voor ons is het moeilijk om dan te moeten zeggen dat mensen afstand moeten houden en eigenlijk niet mogen blijven napraten."

Keuzestress bij nabestaanden

"Het feit dat er nu 50 gasten naar een begrafenis of uitvaart mogen komen, zorgt wel voor meer discussie", zegt Amez. "Hoe groter de groep, hoe moeilijker de keuze. Het zorgt voor meer discussie. Tijdens de periode dat er 100 mensen toegelaten waren, moesten we zelfs werken met een soort kaart. Wie geen kaart had, mocht niet binnen. Dat is erg frustrerend natuurlijk."

Meest gelezen