Komt er een Jozephina Pipeleersstraat in Diepenbeek?

Hannelore Stevens ijvert voor een straat die genoemd wordt naar haar overgrootmoeder Jozephina Pipeleers, in Diepenbeek beter bekend als Finneke de vroedvrouw. Finneke hielp maar liefst 6.000 baby’s ter wereld komen in en rond Diepenbeek. 

Radio 1 kwam vorig jaar op de proppen met de campagne ‘Meer vrouw op straat’. Want nog steeds zijn er veel meer straatnamen genoemd naar mannen dan naar vrouwen. En dat terwijl er zeker genoeg voorbeelden te vinden zijn van opmerkelijke vrouwen die ook een straatnaam verdienen. Hannelore Stevens moest meteen aan haar overgrootmoeder denken en hoopt nog steeds dat de gemeente Diepenbeek haar een bijzondere plek geeft op een officieel straatnaambord.

Vroedvrouw op de fiets

Finneke is erg gekend in Diepenbeek. Het aantal borelingen dat ze ter wereld bracht is dan ook niet te tellen, zegt Hannelore: “Zo’n 6.000 zijn het er geweest. En dat in een tijd waarin het allemaal veel moeilijker werken was. Ze reed meestal met de fiets naar mensen thuis, en toen ze wat langer bezig was kocht ze een brommertje. In die tijd was er ook nog geen telefoon bij de meeste gezinnen dus je kon niet meteen hulp inroepen.”  

De procedure om een echte straatnaam naar haar te vernoemen is niet eenvoudig, en voorlopig is het nog niet zover. Maar er is misschien toch hoop, want huidig burgemeester Rik Kriekels (N-VA) is zelf geboren met de deskundige hulp van Jozephina Pipeleers. Misschien helpt dat als er knopen moeten worden doorgehakt.

Meest gelezen