Marcel Krijgsman, All Rights Reserved

Liveblog - Nederland heropent terrassen tegen Pasen "als de coronacijfers het toelaten"

De Nederlandse premier Mark Rutte heeft aangekondigd dat de coronamaatregelen verlengd worden tot 30 maart. Als de cijfers bij onze noorderburen goed evolueren, wil Rutte over drie weken versoepelingen aankondigen. In ons land is het aantal ziekenhuisopnames op weekbasis voor het eerst weer gedaald. Tussen 1 en 7 maart waren er gemiddeld 145 opnames per dag, dat is een daling met 3 procent. Volg de belangrijkste updates in onze liveblog.

Wie vragen heeft over coronamaatregelen in België kan terecht op de website info-coronavirus.be of het nummer 0800-14.689. Bij Tele-Onthaal kan u terecht voor een luisterend oor op het telefoonnummer 106, of via chat op tele-onthaal.be. Jongeren kunnen terecht bij Awel op telefoonnummer 102, of via chat op awel.be.

Nieuwe berichten kunnen niet opgehaald worden, probeer het later opnieuw.

Liveblog

SP.A-voorzitter Conner Rousseau verdedigt coronamaatregelen mét avondklok: "Het werkt"

SP.A-voorzitter Conner Rousseau verdedigt het aanhouden van de avondklok in ons land. Het Overlegcomité van de verschillende regeringen in ons land besliste vorige vrijdag om de avondklok inderdaad verder te handhaven in de strijd tegen corona.

De voorzitters van de federale regeringspartijen Open VLD en MR plaatsten nadien wel vraagtekens bij de avondklok en de N-VA (Vlaams in de regering, maar federaal in de oppositie) dient een wetsvoorstel in om de maatregel af te schaffen. De partij wil daarmee naar eigen zeggen een parlementair debat over de avondklok afdwingen.

"Wij gaan het coronabeleid verdedigen, want het werkt", blikt SP.A-voorzitter Rousseau vooruit op de stemming in de Kamer over het wetsvoorstel. "Ik vind de avondklok ook lastig, maar het is een deel van het geheel."

"De grootste vijand van onze vrijheid is het coronavirus. Het geheel aan maatregelen - waar de avondklok een belangrijk onderdeel van is - moet dat virus bestrijden. Die maatregelen zorgen ervoor dat we nu vrijheid kunnen terugwinnen", aldus Rousseau in "De afspraak" op Canvas. Wie de avondklok weg wil, moet zeggen welke andere versoepelingen men dan wil terugtrekken, stelt hij het fors.

Grondwet?

Volgens Rousseau heeft de avondklok wel degelijk een meerwaarde ter aanvulling van het samenscholingsverbod. "Je hebt nog altijd verplaatsingen, het is ook allemaal zeer moeilijk te controleren en het heeft het voordeel van de duidelijkheid", vindt de SP.A-voorzitter. 

Het argument dat de voortdurende avondklok in strijd zou zijn met de Grondwet, veegt Conner Rousseau van tafel als een "fetisj" van bepaalde mensen. "Grondwetspecialisten zijn geen virologische specialisten. Ik vind de Grondwet zeer belangrijk, maar ik vind de volksgezondheid ook zeer belangrijk."

Tot wanneer moet de avondklok dan wel gelden? "Dat moeten we blijven evalueren", aldus Rousseau. Onder anderen Open VLD-vicepremier Vincent Van Quickenborne koppelde na het Overlegcomité vrijdag de avondklok aan de voorziene heropening van de horeca in mei. "Ik heb geen glazen bol over wat de cijfers zullen in mei. Ik hoop dat we de horeca kunnen opendoen. Als het dan nodig is om de gezondheidscrisis te beheersen met een avondklok, dan vind ik persoonlijk dat dat eventueel te bekijken is", zegt Rousseau.

Bekijk SP.A-voorzitter Conner Rousseau in "De afspraak": 

Videospeler inladen...

Nederland verlengt coronamaatregelen tot en met 30 maart, inclusief avondklok

De Nederlandse minister-president Mark Rutte hoopt rond Pasen "nieuwe stappen" te kunnen zetten met het afschalen van de coronamaatregelen. Daarbij hoopt hij vooral de horeca meer perspectief te kunnen bieden, zegt hij in een persconferentie over het coronabeleid.

De aftredende Nederlandse premier Mark Rutte kondigde aan dat de coronamaatregelen in Nederland verlengd worden tot en met woensdag 30 maart. Voor activiteiten die met de verkiezingen te maken hebben, zullen tijdelijke uitzonderingen toegestaan worden. De verkiezingen vinden plaats op woensdag 17 maart.

Het reisadvies om niet naar het buitenland te gaan, wordt verlengd tot en met donderdag 15 april. Dit werd eerder al aangekondigd. "Het dringende advies blijft daarmee: blijf in Nederland, ga niet op reis", zei Mark Rutte.

Rutte had wel een hoopvolle boodschap waarin hij zich uitsprak over de mogelijkheid om versoepelingen rond Pasen toe te laten. Als de cijfers zich goed ontwikkelen, zouden op 31 maart de terrassen weer kunnen openen en zouden de winkelmogelijkheden worden verruimd. "Het kantelpunt nadert dat het vaccin de overhand krijgt over het virus." 

Scouts en Gidsen Vlaanderen: "Begrip voor behoud van regeling naschoolse activiteiten"

Scouts en Gidsen Vlaanderen heeft begrip voor de beslissing van de Vlaamse regering om de aanbeveling over de buitenschoolse activiteiten van kinderen en jongeren voorlopig te behouden. Dat blijkt maandagavond uit een reactie van de jeugdbeweging.

De Vlaamse ministers bevoegd voor Cultuur, Sport en Jeugd, Jan Jambon, Ben Weyts en Benjamin Dalle, hebben maandagavond beslist om de aanbeveling te handhaven om het aantal naschoolse activiteiten te beperken tot één per week. De oproep geldt tot voor de paasvakantie, laten ze in een mededeling weten.

"Vanuit Scouts en Gidsen Vlaanderen begrijpen we, gezien de nog moeilijke virologische situatie, dat deze sterke aanbeveling nog even wordt bevestigd", zo laat de jeugdbeweging maandagavond weten in een reactie.

Bovendien zegt Scouts en Gidsen Vlaanderen ook tevreden te zijn dat de ministers duidelijk hebben herhaald dat het gaat om een "aanbeveling", waarbij de jeugdverenigingen niet instaan voor de controle daarop. "We delen de uitdrukkelijke vraag om nog even vol te houden, dan ook voluit mee naar onze scoutsgroepen", aldus Scouts en Gidsen Vlaanderen.

Partij van Merkel in Duitsland onder vuur na corruptieschandaal rond mondmaskers

In Duitsland ligt de partij van Bondskanselier Angela Merkel, de christen-democratische Unie (CDU), onder vuur na een corruptieschandaal rond mondmaskers. Twee fractieleden moesten vandaag ontslag nemen uit het parlement. 

Bij het begin van de coronacrisis, toen er een groot tekort was aan mondmaskers, bemiddelden ze tussen producenten en afnemers. De partij gaat nu onderzoeken of er nog meer onregelmatigheden zijn gebeurd.

Vlaamse regering bevestigt aanbeveling van één naschoolse activiteit per week

De Vlaamse ministers bevoegd voor Cultuur, Sport en Jeugd, Jan Jambon, Ben Weyts en Benjamin Dalle, hebben maandagavond beslist om de aanbeveling te handhaven om het aantal naschoolse activiteiten te beperken tot één per week. De oproep geldt tot voor de paasvakantie, laten ze in een mededeling weten.

"Het vermengen van vele groepen verschillende kinderen zorgt ervoor dat het virus zich sneller kan verspreiden. Het blijft daarom verstandig én solidair om een keuze te maken in je naschoolse contacten en ze tot een minimum te beperken. Het is daarbij niet de verantwoordelijkheid van verenigingen om hun leden te controleren", klinkt het.

Lees het volledige artikel hier:

Italië rondt de kaap van 100.000 coronadoden

Een jaar na de intrede van het coronavirus in Italië, telt het land maandag 100.103 coronadoden. De laatste 318 overlijdens zijn op 24 uur tijd opgetekend. Dat meldt het Italiaanse ministerie van Volksgezondheid.

De hardst getroffen regio's zijn Lombardije, de economische long in het noorden van het land met bijna 30.000 doden, gevolgd door Emilia-Romagna in het noorden met bijna 11.000 doden en Piëmont en Venetië in het noordoosten met elk bijna 10.000 doden. Bovendien wordt het aantal dodelijke slachtoffers van COVID-19 gewoonlijk onderschat.

"Dezer dagen worden we geconfronteerd met een verslechtering van de gezondheidscrisis. Elkeen moet doen wat hij kan om de verdere verspreiding van het virus te beperken. Maar vooral de regering moet haar deel doen", zei de Italiaanse premier Mario Draghi maandag in een videoboodschap ter gelegenheid van Internationale Vrouwendag.

Opgeleide coronaspeurhonden even accuraat als coronatest: "Sneller dan sneltest en bovendien goedkoper"

De Universiteit van Gent heeft met succes zes honden opgeleid om stalen te testen op de aanwezigheid van het coronavirus. "Ze behalen heel goede resultaten met een gemiddelde accuraatheid van 95 procent. De honden zijn perfect complementair met ander coronatesten, met het voordeel dat een coronahond heel snel en goedkoop een grote groep van mensen kan screenen", legt microbioloog Chris Callewaert uit in "De wereld vandaag".

Lees het volledige artikel hier:

Gevaccineerde personen in VS mogen binnen afspreken zonder mondmaskers

Volledig ingeënte personen mogen twee weken na de tweede prik binnen afspreken zonder mondmaskers. Dat staat in de nieuwe richtlijnen die het Amerikaanse centrum voor ziektepreventie (CDC) maandag heeft bekendgemaakt. In het openbaar en als ze in contact komen met niet-gevaccinneerde personen moeten ze wel een mondmasker blijven dragen.

Ook indien volledig gevaccineerde personen een bezoek brengen aan niet-gevaccineerden die een laag risico lopen op een ernstig ziektebeeld mogen mondmaskers achterwege blijven. Daarnaast moeten ze ook niet langer een test laten afnemen of in quarantaine gaan als ze blootgesteld werden aan COVID-19, al is dat wel enkel het geval als ze asymptomatisch blijken te zijn.

Hongarije rondt de kaap van 1 miljoen toegediende coronavaccins

Hongarije heeft maandag de kaap van 1 miljoen toegediende coronavaccins overschreden. Dat heeft Cecilia Muller, regeringsadviseur op het vlak van Volksgezondheid, maandag meegedeeld tijdens een online persconferentie.

Maandagmiddag waren exact 1.002.714 doses toegediend, waaronder 307.929 personen die reeds een tweede dosis kregen, aldus Müller.

Naast de vaccins die reeds werden goedgekeurd door het Europese geneesmiddelenagentschap EMA, gebruikt Hongarije ook het Russische Spoetnik V en het Chinese Sinopharm. Het land ontving reeds 550.000 doses Sinopharm en 380.000 doses Spoetnik V. In totaal bestelde Hongarije 5 miljoen doses van het Chinese vaccin en 2 miljoen doses van het Russische vaccin.

Kust gaat in overleg met horecasector over mogelijkheden tijdens paasvakantie

De kust is van plan in overleg te gaan met de horecasector over de verschillende mogelijkheden voor de horeca aan zee tijdens de paasvakantie. Dat bevestigt provinciebedrijf Westtoer maandag.

De kustburgemeesters hadden eerder al opgeroepen tot het heropenen van de horeca tijdens die vakantie, maar het Overlegcomité ging vorige vrijdag niet in op dat voorstel. De betrokken partijen zoeken nu een consensus om in de loop van volgende week het Overlegcomité een nieuw voorstel te doen.

De schrik voor een massa volk aan de kust tijdens de paasvakantie zit er bij de kustburgemeesters goed in. Vorige week hadden de burgemeesters nog opgeroepen tot een heropening van de horeca in de paasvakantie. Die heropening komt er pas op 1 mei, besliste het Overlegcomité.

Meest gelezen