Videospeler inladen...

Drie minderjarigen opgepakt voor moord in Beveren, nog niet duidelijk of het om homohaat gaat: wat weten we tot nu toe?

Drie minderjarigen zijn opgepakt in het onderzoek naar de dood van een 42-jarige man, die zaterdag dood is teruggevonden in een park in Beveren. Dat bevestigt het parket van Oost-Vlaanderen. Of er ook sprake is van zogenoemde gaybashing of extreme homohaat, kan het parket nog niet bevestigen. Het motief wordt onderzocht en alle pistes liggen momenteel nog open. 

Afgelopen weekend werd een 42-jarige man uit Sint-Niklaas dood aangetroffen in een buurtparkje in Beveren. Hij was zwaar toegetakeld en alles wees erop dat hij met geweld om het leven was gebracht. Onze redactie vernam uit goede bron dat de man mogelijk het slachtoffer van gaybashing is geworden, maar het parket kan dat niet bevestigen. Het motief wordt onderzocht. Volgens onze informatie zouden twee van de drie verdachten zich eerder al aan homohaat schuldig hebben gemaakt.

Het parket van Oost-Vlaanderen bevestigt dat drie minderjarigen zijn opgepakt. Een jongen van 17 uit Antwerpen heeft zich gisterenochtend zelf aangeboden bij de politie. Afgelopen nachten volgden nog twee anderen: een 17-jarige uit Verrebroek en een 16-jarige uit Kieldrecht, twee deelgemeenten van Beveren. 

De jongen uit Antwerpen is voorgeleid voor de jeugdrechter in Antwerpen en wordt in de gesloten instelling van Everberg geplaatst. De twee verdachten uit Beveren komen morgen voor de jeugdrechter in Dendermonde. 

Het slachtoffer zou afgelopen weekend via een datingapp voor homoseksuelen benaderd zijn, en in de val gelokt zijn. Nietsvermoedend trok hij naar de plaats van afspraak, waar hij werd opgewacht en zwaar werd toegetakeld.

Bekijk hieronder het verslag uit "Het Journaal". De tekst gaat daaronder voort. 

Videospeler inladen...

Bekijk hier de laatste stand van zaken van VRT NWS-journaliste Anne Vanrenterghem in "Terzake". De tekst gaat daaronder voort. 

Videospeler inladen...

Zit je met vragen rond dit onderwerp? Bij Tele-Onthaal kan je terecht voor een luisterend oor op het telefoonnummer 106, of via chat op tele-onthaal.be. Jongeren kunnen terecht bij Awel op telefoonnummer 102, of via chat op awel.be.  Hulplijn Lumi biedt specifiek een luisterend oor voor holebi’s en transpersonen: telefonisch, via chat of via tips op lumi.be.

Het is altijd een sluipend gif geweest in onze maatschappij

Wim Raes, voorzitter TISZO

Als het om gaybashing gaat, dan is de man voor zover bekend het tweede dodelijke slachtoffer van homohaat in ons land in de recente geschiedenis. In 2012 werd Ihsane Jarfi in Luik vermoord door vier mannen omdat hij homo was.

Çavaria, de Vlaamse belangenverdediger van LGBTI-mensen, heeft zich intussen burgerlijke partij gesteld om het onderzoek van dichtbij te kunnen opvolgen. 

Geweld tegen holebi's en transgenders neemt niet echt toe, volgens Wim Raes, voorzitter van VZW TISZO, een holebi- en transgenderrechten­vereniging uit het Waasland, waarbinnen het slachtoffer ook actief was. "Het is altijd een sluipend gif geweest in onze maatschappij. Zowel fysiek als verbaal geweld (tegen de lgbtq-gemeenschap, red.) is altijd zichtbaar geweest."

Beluister hier het gesprek met Wim Raes in "De ochtend" op Radio 1 en lees daarna verder:

"Afschuw en verbijstering"

Burgemeester Marc Van de Vijver (CD&V) van Beveren reageert "met afschuw en verbijstering" op de zaak. "Ik hoop dat dat soort praktijken zich nooit meer voordoet. De daders moeten opgepakt worden en streng gestraft worden, zodat zulke feiten nooit meer gebeuren."

Het slachtoffer zou dus via een datingapp naar het park gelokt zijn door de daders. "Over de inhoud van het dossier kan ik niets zeggen, maar ik wil wel een oproep doen om mensen die ingaan op dat soort datingapps om voorzichtigheid aan de dag te leggen", zegt Van de Vijver.

Ook premier Alexander De Croo (Open VLD) reageert geschokt op het incident. "Ik ben zwaar geschokt door de extreme homohaat in Beveren. Dit is echt verschrikkelijk", klinkt het. "Justitie moet nu zijn werk doen. Maar laat één ding duidelijk zijn: we zullen in ons land dit geweld nooit aanvaarden."

Bekijk hier de reactie van premier Alexander De Croo:

Videospeler inladen...

Meest gelezen