BESIX

Meningen over Annie Cordytunnel verdeeld: "Een toffe madam, maar wie kent haar in Vlaanderen?"

't Is gebeurd: de Leopold II-tunnel in Brussel krijgt een nieuwe naam. Het wordt vanaf dit jaar de Annie Cordytunnel. Annie Cordy was een bekende Brusselse zangeres en actrice. Maar haar naam doet niet meteen bij iedereen een belletje rinkelen.

De meningen over de nieuwe naam voor de Leopold II-tunnel zijn verdeeld, zo blijkt uit een korte rondvraag van Radio 2 Vlaams-Brabant en Brussel. De reacties variëren van enthousiasme tot onverschilligheid. De naamsverandering vindt dit najaar plaats, als de renovatie van de tunnel voltooid is. 

"Ik apprecieer Annie Cordy, het was een formidabele en dappere vrouw. Maar mijn voorkeur gaat toch naar iemand met een grote geschiedkundige rol voor het hele land", vertelt een voorbijgangster ons. Twee studentes  vinden het dan weer een goede zet: "Ik ben feministe en vind het goed dat er een vrouwennaam bijkomt. Maar ik geef toe dat ik geen probleem had met de huidige naam van de tunnel. En eigenlijk weet ik niet wie Annie Cordy was", zegt één van hen.

Bij de naam Annie Cordy denk ik aan een mooi pleintje met bloemen, niet aan een donkere tunnel

Een pendelaar uit Glabbeek vindt het maar niks. "Leopold II heeft fouten gemaakt, maar dat is het verleden. Men moet dat niet allemaal wegsteken. Voor mij hoeft deze naamsverandering niet", stelt hij. Een andere man gaat wel akkoord met de maatregel. "Ik ken Annie Cordy toevallig. Mijn moeder was een grote fan van haar, ze heeft dus ook mijn jeugd een beetje gekruid. Daarom kan ik deze naamsverandering wel appreciëren."

"Waarom moest deze tunnel van naam veranderen", vraagt een autobestuurder zich af. "Ik ken haar wel, maar ik vind het vreemd om nu deze tunnel haar naam te geven. Als ik de naam Annie Cordy hoor, dan denk ik aan vrolijkheid, aan een pleintje vol met bloemen. Maar toch niet aan een donkere tunnel", besluit de man.   

Meest gelezen