Mobiele tuinen fleuren tijdelijk speelplaatsen op in Hasseltse scholen: "Vergroenen en ontharden"

In Hasselt krijgen enkele scholen een mobiele tuin, want de stad wil graag meer groen op de speelplaats. Maar omdat je het beton van een speelplaats niet zomaar kan weghalen, krijgen zes scholen deze week al een mobiele tuin. Dat is een soort groot uitgevallen plantenbak die je kan verplaatsen.

"We hebben voor een aantal scholen die dat wilden, een subsidieanvraag ingediend bij Vlaanderen, om delen van de speelplaatsen te ontharden en te vergroenen", zegt schepen voor natuur Joost Venken. "Er was heel veel  enthousiasme bij directies en ondertussen ook leerlingen, leerkrachten en ouders. Het gaat wel nog een poosje duren voor we dat in praktijk kunnen omzetten, en daarom willen we nu tijdelijk ook al een oplossing bieden door grote plantenbakken, de mobiele ecosystemen, op die plekken te gaan plaatsen. En zo kan iedereen al genieten van het groen op de speelplaats."

De mobiele tuinen blijven maar tijdelijk staan, tot de verharding kan worden weggehaald. Daarna verhuist de tuin naar een andere plek in de stad. “We denken daarbij nu al aan de omgeving van het cultuurcentrum of park Kapermolen. In beide parken gaan we verder met de gestarte heraanleg. Streekeigen bomen en planten bieden daar een belangrijke meerwaarde, ” besluit Venken.

Meest gelezen