Op zoek naar een nieuwe energieleverancier? Ontdek het stappenplan richting het beste contract

Elk jaar veranderen duizenden Belgen van energieleverancier op zoek naar een goedkoper contract. Ironisch genoeg komen velen net bij een duurder contract uit. "De inspecteur" van Radio 2 legt je in dit artikel uit hoe dat komt en wat je eraan kunt doen.

Dat we flink kunnen besparen door op tijd en stond over te stappen naar een ander energiecontract, dat weten we intussen al. Als trouwe klant betaal je bij een energieleverancier namelijk vaak meer dan een nieuwe klant.

Maar overstappen om over te stappen is ook weer geen goed idee. “Elk jaar nemen duizenden huishoudens een ander contract zonder goed te weten hoeveel ze nu betalen”, zegt Kurt Hernot van de CREG (de commissie voor de regulering van de elektriciteit en het gas).

 “Velen van hen kiezen daardoor nietsvermoedend voor een product dat duurder is dan het contract dat ze achter zich laten.” Het lijkt tegenstrijdig, maar het gebeurt vaker dan je denkt. “En het komt omdat we vaak niet goed weten hoeveel we nu betalen”, zegt Hernot.

Om te kunnen vergelijken heb je de tariefkaart van je huidige contract nodig. Dat is het overzicht van alle voorwaarden en de prijs die je leverancier aanrekent per kilowattuur. De tariefkaart is een vast onderdeel van elk energiecontract. “Jammer genoeg is die tariefkaart niet altijd even vlot te vinden”, zegt Hernot. “Je moet je vaak al diep in de klantenzone op de website begeven om ze op te snorren. En als je niet weet wat je vandaag betaalt, kun je ook niet inschatten of een ander contract interessanter is of niet.”

Het gevolg is dat mensen soms overstappen naar een formule die duurder is dan degene die ze nu hebben, want op de vergelijkingswebsites vind je enkel producten terug waarop je vandaag kunt intekenen.

Stap 1: Doe de CREG-scan

Wil je weten hoe jouw energiecontract zich verhoudt tot de producten van vandaag? Dan kun je de CREG-scan uitvoeren, een internettool die je toont waar jouw tarief zich bevindt ten opzichte van het goedkoopste en duurste product dat vandaag op de markt is.

“Het is maar 2 minuten werk”, zegt Kurt Hernot. “Neem je contract met bijhorende tariefkaart of één van je afrekeningsfacturen bij de hand en surf naar de CREG-scan. Aan de hand van 6 eenvoudige vragen krijg je een zicht op het huidige marktaanbod van elektriciteits- of aardgasproducten. Je ziet meteen hoe jouw contract daar tussen past.”

Merk je dat je te veel betaalt? Dan is het tijd om een ander contract te zoeken, al dan niet bij dezelfde leverancier. Je krijgt meteen ook een lijst te zien met de interessantste energiecontracten van de huidige maand. Je kunt er niet meteen een contract aangaan, daarvoor moet je naar een prijsvergelijkingswebsite of meteen naar de site van de leverancier.

Stap 2: De vergelijkingswebsite

De eerste logische stap is de V-test. Dat is de online vergelijkingstool van de VREG, de Vlaamse regulator voor de energiemarkt. “De V-test baseert zich op de maandelijkse tarieffiches, dus die is heel betrouwbaar”, weet Hernot. “Het enige nadeel is dat je er niet meteen kunt doorklikken om je nieuwe contract te regelen. Je zult dus zelf naar de site van de leverancier in kwestie moeten surfen om klant te worden.” 

Je kunt natuurlijk ook naar een commerciële vergelijkingssite gaan. Die regelt voor jou de overstap (want de site krijgt daar van de leverancier een commissie voor). Bovendien kun je bij zo’n commerciële website ook eventuele kortingen laten verrekenen in de prijs. De sites krijgen die kortingen van de leveranciers omdat ze een groot deel van het papierwerk regelen.

“Weet wel dat er aan kortingen vaak voorwaarden verbonden zijn”, zegt Hernot. “Bovendien bieden veel van die sites alleen maar de contracten aan van de leveranciers waar ze een overeenkomst mee hebben. De kans bestaat dat je interessantere contracten van andere bedrijven niet te zien krijgt.”

Check daarom of de site het label van de CREG heeft. “Dat label betekent dat de website duidelijke informatie verschaft, volledig is en niet misleidt”, zegt Hernot. “Op dit moment heeft de site energie-vergelijker.be het label, maar de website mijnenergie.be zit er ook heel dicht bij.”

Stap 3: Een interessante deal

Vind je een goeie deal via een commerciële vergelijkingssite? Check dan nog even of het resultaat overeenkomt met dat van de V-test. De informatie van commerciële prijsvergelijkers blijkt in realiteit soms erg uiteen te lopen.

Vul op elke vergelijkingswebsite exact dezelfde gegevens in, en je zal telkens een ander resultaat krijgen. Dat komt omdat elke vergelijkingsmodule haar eigen methodologie heeft om het verbruik in te schatten, zelfs al baseren ze zich op dezelfde gegevens.

Komt daarbij dat sommige commerciële sites de tariefkaarten van de leveranciers niet altijd even goed up-to-date houden. “Maar je mag ervan uitgaan dat de tarieven op de V-test de meest accurate zijn”, zegt Hernot. “We dubbelchecken die ook altijd met de tarieven bij de CREG.”

Beslis je om in te tekenen op een nieuw tarief? Controleer dan nog eens goed of je wel op het juiste contract terechtkomt (de namen zijn soms met opzet heel gelijkend) en of er eventueel bepaalde kortingen van toepassing zijn.

Meest gelezen