© VRT

Dan toch geen nieuwe afleveringen van "F.C. De Kampioenen": "We zijn geëindigd op een orgelpunt"

De acteurs van de succesvolle Eén-serie "F.C. De Kampioenen" hebben besloten om op dit moment geen nieuwe afleveringen te maken. Eerder werd gezegd dat er acht nieuwe afleveringen zouden komen, maar van dat plan is toch afgestapt. Acteur Marijn Devalck, die de waanzinnig populaire rol vertolkt van voorzitter Baltahzar Boma, zegt dat het een unanieme beslissing is: "We hebben de kerstspecial geëvalueerd en we zijn als cast,  in samenspraak ook met de VRT, tot het besluit gekomen dat we ermee gaan stoppen. Het is zeer mooi geweest, we hebben voor een wereldrecord gezorgd."

In de aanloop naar de kerstspecial eind vorig jaar zei An Swartenbroekx (Bieke Crucke in de serie) al dat eventuele nieuwe afleveringen maken voor haar niet evident zou zijn, na de dood van Voners. "Ik kan niet voor de anderen spreken, maar ik denk dat dat heel moeilijk wordt. Ik weet het niet, maar ik voel het niet", zei Swartenbroekx in het programma "Vandaag" midden november. 

"Dat begrijp ik", vulde collega-Kampioen Niels Destadsbader toen aan, "maar ik voel wel dat de zin er nog is bij de acteurs, maar vooral ook bij het publiek. We zullen hierover moeten spreken. Welke beslissing het ook wordt, het zal de juiste zijn."

Bekijk het gesprek in "Vandaag" van 18 november 2020 en lees verder onder de video:

Videospeler inladen...

De acteurs zijn intussen samengekomen en er is dus beslist om op dit moment geen nieuwe afleveringen meer te maken. Ze zijn ook allen bezig met andere projecten. “We zijn heel dankbaar voor wat de Kampioenen de voorbije jaren allemaal hebben gedaan voor de VRT, en het grote succes van de kerstspecial betekende een mooi hoogtepunt", reageert VRT-woordvoerder Hans Van Goethem.

De kerstspecial van "F.C. De Kampioenen" brak eind vorig jaar een kijkcijferrecord, en blijft dus voorlopig het laatste wapenfeit van de populairste amateurvoetbalclub van het land. Al zijn ze wat betreft de openbare omroep nog niet uitgespeeld.

"Uiteraard blijven de Kampioenen bestaan bij Eén: alle fans zullen nog steeds van de uitzendingen kunnen genieten, van de strips en evenementen. Later dit jaar is ook de documentaire rond 30 jaar Kampioenen op Eén te zien. En wie de afgelopen tijd niet naar de bioscoop kon, kan de televisiepremière van de vierde Kampioenenfilm bij ons beleven. Ze blijven een vaste waarde bij ons", besluit VRT-woordvoerder Hans Van Goethem.

"De hele ploeg heeft hetzelfde beslist"

Marijn Devalck benadrukt dat de belissing er één is van iedereen: "De hele cast heeft de kerstpecial geëvalueerd en heeft samen met de VRT beslist om ermee te stoppen. We eindigen op een hoogtepunt, op een orgelpunt zelfs. We hebben een 'special' gemaakt die verder ging dan anders, die comedy en drama vermengde. Dat was heel mooi, dat is zeer goed bekeken en het was een ode aan onze Xavier, aan Johny Voners, aan een heel populair personage en acteur."

Maar wou Devalck zélf niet voortdoen? "Neen, we hebben allemaal dezelfde mening erover. We hebben iets prachtigs verwezenlijkt in dertig jaar tijd, nergens ter wereld loopt een comedyreeks zo lang, we hebben in ons eigen kleine landje een wereldrecord gevestigd. Collega An Swartenbroeckx en ik zijn spreekwoordelijk twee handen op één buik en zij zag nieuwe scenario's niet meer zitten en wil iets anders doen. Ik ben ook bezig met een nieuw project. Neen, het is voorbij, dat zeggen we allemaal."

Intens en typisch Vlaams en daardoor is het een enorm succes

Marijn Devalck, acteur

Er zijn veel theorieën over het succes van "F.C. De Kampioenen", één van de meest voorkomende is die van de herkenbaarheid. Devalck steunt die mening: "Absoluut, de serie toont iets wat zo intens en typisch Vlaams is: een vereniging met een clublokaal, met een voorzitter, een secretaris, een klusjesman, gewone mensen... Het is zo echt, mensen houden daar van. Pas op, het is wel typisch Vlaams. De serie is eens overgenomen in Nederland en dat was zeker geen succes, de reeks is toen zelfs voortijdig afgevoerd. Maar in Vlaanderen is het een waanzinnig succes gebleken."

"Evenveel valabele argumenten om te stoppen als om voort te doen"

Regisseur Jan Verheyen maakte de laatste drie van de vier "Kampioenen"-films en kent de hele groep goed. "Ik hoor er niet echt bij, ik ben zo'n beetje aangetrouwde familie. Maar ik weet hoe ze denken. En je kan evenveel valabele argumenten verzinnen om voort te doen dan om ermee te stoppen zoals nu."

"Het is het einde van een tijdperk. Dertig jaar aan één stuk is het een succes geweest, diverse generaties zijn fan geworden. Dat op zich is al iets wat zelden voorkomt, een serie die zo lang meedraait. Maar het had alles in zich om te scoren, toch bij ons: het toont een Vlaanderen dat eigenlijk 30 jaar geleden al niet meer bestond, er hangt een zekere nostalgie rond, met archetypes als de sjoemelende voorzitter, de keeper die vooral pintjes wil drinken: herkenbare typetjes, die meer en meer op stripfiguren begonnen te lijken. De nieuwe generaties zijn zelfs ingestapt via de strips."

De impact na de dood van Johny Voners is enorm geweest, stoppen is waarschijnlijk de juiste beslissing"

Jan Verheyen, regisseur

"Vroeger haalden velen hun neus op voor zo'n populaire reeks, intussen zijn velen al uit de kast gekomen, van partijvoorzitters tot virologen. Het is gerecupereerd intussen. Als ploeg waren we heel af en toe wel eens bezig met de kritiek die we weer zouden krijgen, maar ook niet meer dan dat, het was vooral genieten van het succes. En stoppen nu, tja, waarschijnlijk is dat de juiste beslissing. Vergeet ook niet hoe enorm de impact is geweest na de dood van Johny Voners. Zowel een populair personage als een man van het eerste uur als een deel van de acteursfamilie, want dat was het wel, is er niet meer. Dat heeft het proces versneld."

En toch, en toch. Zeg nooit nooit, iets wat de vele fans zeker zullen onderschrijven.

Meest gelezen