Videospeler inladen...

Ongerustheid bij holebi’s na moord in Beveren: "Motief nog niet duidelijk, maar elke dag agressie tegen LGBTQ+-mensen"

Er heerst veel angst en verdriet over de moord op de man in Beveren. Hoewel het parket niet kan bevestigen dat het om gaybashing gaat, heeft het incident het thema wel weer hoog op de agenda gezet. "De microagressies die LGBTQ+-mensen elke dag ervaren, zorgen ervoor dat situaties als deze extra kwetsbaarheid oproepen."

"We merken dat er heel wat angst en verdriet is bij jongeren", zegt Sander Cornelis van Wel Jong Niet Hetero in "De wereld vandaag" op Radio 1 na de moord op de man in Beveren. "Maar we zien ook veel veerkracht. Jongeren zoeken steun bij elkaar, gaan met elkaar in gesprek of gaan in gesprek met ons als organisatie om te kunnen begrijpen hoe zo'n dingen nog kunnen gebeuren anno 2021." 

"We weten nog niet wat het motief voor de moord is, maar het is wel een dagelijkse realiteit", aldus Cornelis. "Dit is niet nieuw. De microagressies die LGBTQ+-mensen elke dag ervaren, zorgen ervoor dat situaties als deze extra kwetsbaarheid oproepen."

Daarnaast is er wel een reële angst als holebi- of transpersoon dat er hen op een dag iets erger zal overkomen dan een scheldwoord, klinkt het. "Dat is iets wat je altijd in je achterhoofd houdt en waar je jammer genoeg mee leert omgaan", zegt Cornelis. Wel Jong niet Hetero heeft ook een open brief en een petitie gelanceerd waarin ze daadkrachtige maatregelen vragen tegen homofoob geweld.

Beluister het volledige gesprek met Sander Cornelis in "De wereld vandaag" op Radio 1 en lees daarna verder:

LGBTQ+? We leggen het in één minuut uit hieronder. De tekst gaat daaronder voort. 

Ook Jory Maeyaert benadrukt dat die microagressies een dagelijkse realiteit zijn. "Dit is niet nieuw voor mensen die niet heteroseksueel zijn", zegt Maeyaert op Studio Brussel. "Zo'n zaken lijken altijd heel Oost-Europees omdat queerpersonen hier al wat meer mogen, maar het gebeurt hier ook nog en dat is problematisch."

"Ik heb al een olifantenhuid gekweekt en de meeste andere queermensen ook", aldus Maeyaert. "De tristesse die je normaal voelt bij zo'n gebeurtenissen heeft zich bij veel mensen omgezet in woede. Woede en verontwaardiging dat zo'n zaken nog steeds gebeuren."

Beluister hier het volledige gesprek met Jory Maeyaert op Studio Brussel en lees daarna verder:

Bij Çavaria, de Vlaamse belangenverdediger van LGBTI-mensen, komen ook veel reacties binnen. Naast ongeruste berichten krijgen ze ook veel warme en solidaire reacties binnen. "Mensen willen solidaire acties opzetten om een positief signaal te geven", klinkt het bij Lozano Lafertin.

Çavaria heeft zich intussen ook al burgerlijke partij gesteld om het onderzoek van dichtbij te kunnen opvolgen. "Enerzijds doen we dat om betrokken te worden bij het onderzoek en te controleren dat het onderzoek correct verloopt. Anderzijds willen we het signaal geven dat dit onaanvaardbaar is."

VRT NWS-journalist Riadh Bahri getuigde over gaybashing in "De afspraak". Bekijk het hieronder:

Videospeler inladen...

Meest gelezen