Videospeler inladen...

Franse scholiere geeft toe dat ze gelogen heeft over les van onthoofde leerkracht Samuel Paty

Een Franse scholiere die met haar getuigenis aan de basis lag van de moord op leerkracht Samuel Paty heeft nu zelf  toegegeven dat ze gelogen heeft.  De leraar maatschappijleer werd vorig jaar onthoofd omdat hij zijn leerlingen cartoons van de islamitische profeet Mohammed had laten zien. De scholiere was zelf afwezig tijdens de bewuste les. Ze heeft nu uitgelegd waarom ze toch deed alsof ze er zelf bij was. 

Frankrijk werd in oktober van vorig jaar opgeschrikt door de onthoofding van de 47-jarige leerkracht Samuel Paty. De man werd vermoord door een 18-jarige Tsjetsjeense moslimextremist, die op zijn beurt werd doodgeschoten door de Franse  politie.

De leerkracht werd vermoord omdat hij in een les spotprenten van de profeet Mohammed had laten zien. Over het tonen van die prenten ontstond ophef toen de vader van een 13-jarige scholiere op sociale media kritiek had geuit en opriep tot actie. 

Gelogen

Nu blijkt dat het meisje haar vader onterecht verteld had dat alle moslims tijdens de les door Paty werden verzocht de klas te verlaten. Dit zou zijn gebeurd op het moment dat de leerkracht de cartoons toonde. Ze beschuldigde Paty van islamofobie.

Het meisje zat tijdens de desbetreffende les over vrijheid van meningsuiting en godslastering niet eens in de klas. Het waren haar vriendinnen die haar zeiden dat de leraar de bewuste cartoons had laten zien. 

Ze zei tegen haar vader dat ze geschorst was omdat ze in de klas kritiek had geuit, omdat ze thuis niet wilde zeggen dat ze eigenlijk aan het spijbelen was.

Vervolgd

Dat het meisje de les niet had bijgewoond raakte al snel bekend, enkele dagen na de moord op Paty. Tot nu bleef het onduidelijk waarom het meisje toch met het verhaal van de les naar haar vader was gestapt. 

Het meisje zegt nu dat ze gelogen heeft omdat ze haar vader niet wilde teleurstellen, omdat haar zus het beter deed op school dan zij. "Ze heeft gelogen omdat ze vastzat in een spiraal van leugens, omdat haar klasgenoten haar gevraagd hadden om woordvoerder te zijn", zegt haar advocaat nu. 

De scholiere wordt vervolgd voor laster. Haar vader wordt verdacht van medeplichtigheid aan de moord op Paty.  Hij heeft tegen de onderzoekers gezegd dat hij spijt heeft. Hij geeft toe dat hij beter had moeten controleren dat wat zijn dochter zei ook echt was, voor hij zijn haatboodschap online zette.

Bekijk ook de beelden in de journaalreportage over de bekentenis van de Franse scholiere:

Videospeler inladen...

Meest gelezen