AFP or licensors

Opnieuw straatprotest in Libanon: "Hoe zouden mensen niét in opstand komen, als minimumloon 70 dollar bedraagt?"

In Libanon is opnieuw straatprotest opgelaaid. Sinds de koers van het Libanese pond vorige week tot een nieuw dieptepunt is gezakt, versperren manifestanten toegangswegen tot de hoofdstad Beiroet en in andere delen van het land, intussen al voor de zevende dag op rij.   

Grote rookpluimen, afkomstig van in brand gestoken autobanden, zijn te zien langs drie grote hoofdwegen naar Beiroet. Al voor de zevende dag op rij werpen woedende Libanezen blokkades op. In de hoofdstad zelf werd ook de verkeersader waar de centrale bank ligt versperd. 

(lees door onder de foto)

AFP or licensors

Ook in de noordelijke havenstad Tripoli, waar eind januari al fel werd geprotesteerd, en in de Bekaa-vallei wierpen manifestanten wegversperringen op.

Libanese pond gekelderd

Het nieuwe protest is opgelaaid nadat het Libanese pond vorige week was gekelderd. Volgens de officiële koers staat 1.500 Libanese pond tegenover 1 Amerikaanse dollar, maar op de zwarte markt ging dat de voorbije dagen naar 10.000 of 11.000  Libanese pond. Dat betekent dat de prijzen weer maar eens de hoogte in zijn geschoten. 

Mensen hebben steeds meer moeite om eten te kopen of de huur te betalen. Zowat de helft van de Libanese bevolking leeft al onder de armoedegrens. 

Crisis bovenop crisis

Bovenop de economische crisis is er ook de politieke crisis, in een land dat bol staat van de corruptie. Een half jaar na de noodlottige ontploffing in de haven van Beiroet- die Libanon nog verder in ellende stortte- is er nog altijd geen volwaardige nieuwe regering. 

(lees door onder de foto)

AFP or licensors

En uiteraard lijdt ook Libanon, net als de rest van de wereld, onder de coronapandemie. De ziekenhuizen, die zwaar onder druk staan, waarschuwden de manifestanten dat ze met hun wegblokkades de toevoer van zuurstofvoorraden dreigen te verhinderen naar ziekenhuizen waar coronapatiënten worden behandeld. 

"Maar hoe zouden mensen niét in opstand komen, als de waarde van 1 Amerikaanse dollar meer dan 10.000 Libanese pond bedraagt? Hoe zouden ze niét in opstand komen, als het minimumloon 70 dollar (minder dan 60 euro) is?", sprak de maronitisch-christelijke patriarch, Béchara Raï gisteren vanop de kansel.

Meest gelezen