© Capture TV CBS via Bestimage

Oprah: "Het was niet de Queen of haar man die begonnen over huidskleur van Archie"

Het waren niet de Queen of haar man prins Philip die begonnen over de huidskleur van Archie, de zoon van Harry en Meghan. Dat zegt talkshow-gastvrouw Oprah Winfrey na het felbesproken interview met het koppel. Vooral de insinuaties van racisme binnen het koningshuis lokken veel reactie uit. In een niet vertoond fragment vertelt prins Harry voorts nog dat racisme een grote rol speelde bij hun beslissing om het Verenigd Koninkrijk te verlaten.

"Er was tijdens mijn zwangerschap bezorgdheid over hoe donker de kleur van Archie zou kunnen zijn bij zijn geboorte en daar waren ook gesprekken over", zei Meghan Markle in het interview. Markle is de dochter van een zwarte moeder en blanke vader. 

Harry wil, net als Meghan, er niet over uitweiden met wie hij exact de gesprekken had. "Het zou beschadigend zijn voor de persoon in kwestie", aldus Meghan. "Ik was gechoqueerd", wilde Harry gewoon kort kwijt. 

Bekijk hier nog eens het fragment over de huidskleur van Archie. De tekst gaat daaronder voort. 

Videospeler inladen...

KIJKTIP: De CBS-documentaire "Oprah Winfrey in gesprek met Meghan en Harry" kan je herbekijken op vrtnu.be

In de "CBS Morning Show", de ochtendshow van de Amerikaanse tv-zender CBS, vertelt Oprah Winfrey dat ze heeft geprobeerd om er achter te komen over wie het precies ging. "Ik heb het on en off camera geprobeerd (voor de camera en informeel achter de schermen, red.), maar ik ben het niet te weten gekomen. Wat Harry me wel wilde vertellen, was dat het niet om zijn grootmoeder (Queen Elisabeth II) of grootvader (prins Philip) ging." 

"Racisme speelde een grote rol in onze beslissing"

Tijdens de ochtendshow toonde CBS ook enkele nieuwe fragmentjes. In één daarvan zien we hoe Oprah Winfrey de directe vraag stelt aan het koppel: "Hebben jullie het Verenigd Konkrijk verlaten wegens racisme?" 

Na een aarzeling zegt Harry daarop dat dit een grote rol heeft gespeeld. Daarna heeft hij het over een gesprek met iemand tijdens een diner op een benefiet, een persoon met heel veel vrienden en connecties in de pers. 

"Die zei mij dat het Verenigd Koninkrijk onverdraagzaam is. Ik zei hem daarop dat niet het land zelf, maar de tabloids onverdraagzaam zijn. 'Is het dat wat je bedoelt', vroeg ik hem. 'Nee, het land is onverdraagzaam', zei hij. Ik vertelde hem daarop dat ik het daar helemaal niet mee eens ben, maar natuurlijk, als de bron van het nieuws in handen is van mensen die racistisch of bevooroordeeld zijn, dan dringt dat zo door naar de rest van de maatschappij." 

Niet het land zelf, maar wel een deel van de Britse pers is onverdraagzaam

Bekijk hieronder het verslag uit "Het Journaal":

Videospeler inladen...
Videospeler inladen...

Meest gelezen