Interview met Meghan en Harry slaat in als een bom: van "verwoestend voor de monarchie" tot "oneerbiedig verraad"

Het interview dat Meghan Markle, de vrouw van de Britse prins Harry, heeft gegeven aan de Amerikaanse talkshowpresentatrice Oprah Winfrey is ingeslagen als een bom. "Het was nog onthullender dan verwacht", zegt correspondent Lia van Bekhoven. "Twee uur lang gooide ze de ene granaat na de andere naar Groot-Brittannië vanuit het zonnige Californië."

Meghan Markle sprak in het interview over hoe onbeschermd ze zich voelde door de Britse koninklijke familie. Ze kreeg te maken met racisme, had donkere gedachten en kreeg geen hulp. Ze zegt dat het Britse koningshuis de roddels die over haar de ronde deden niet rechtzette en dat het bereid was om te liegen om andere leden van de koninklijke familie te beschermen. 

Bekijk de analyse van Flip Feyten uit "Het Journaal" hier en lees voort onder de video:

Videospeler inladen...

Ook prins Harry zegt dat ze geen steun kregen. Zijn vader nam op een gegeven moment zijn telefoontjes niet meer aan. Het koppel heeft uiteindelijk beslist om niet meer voor de Britse koninklijke familie te werken. Ze zijn verhuisd naar Montecito in Californië en willen daar zelf projecten opstarten.

Annus Harrybilis

Britse media zijn niet mals voor het koningshuis na het interview. "Ze maken de vergelijking met de situatie van prinses Diana, de moeder van prins Harry. Die zei eveneens dat ze zich geïsoleerd voelde, dat ze zich tegengewerkt voelde door het Paleis. Ook Diana had suicidale gedachten. De media reageren ook geschokt op de huidskleurkwestie", zegt Van Bekhoven.

Daily Mail kopt deze ochtend: "Meghan beschuldigt paleis van racisme". Daarmee verwijst de krant naar de uitspraak van de hertogin van Sussex, die zei dat er "tijdens haar zwangerschap gesprekken met Harry plaatsvonden over hoe donker de kleur van Archie zou zijn". Meghan weigerde aan Oprah wel te zeggen met wie die gesprekken hadden plaatsgevonden. Ook de tabloid Daily Mirror zet deze uitspraak op de voorpagina: "Ze vroegen hoe donker Archies huidskleur ging zijn".

The Sun focust vooral op de zelfmoordgedachten van Markle. "Ik voelde me suïcidaal", zet de krant op de voorpagina. Meghan gaf in het interview toe dat ze met zelfmoordgedachten kampte op het hoogtepunt van de crisis binnen de Britse paleismuren. Zo bleek ze nauwelijks bewegingsruimte te hebben. "Ik wilde niet meer leven, het was een beangstigende constante gedachte", aldus Markle, die naar eigen zeggen gevraagd had om professionele hulp, maar die van de hofhouding niet kreeg omdat het ongepast was.

The Times gooit het over een ietwat andere boeg en zet de Britse Queen op de voorpagina. Die sprak zondag de natie toe in haar jaarlijkse Commonwealth speech. Daarin repte ze met geen woord over het interview, maar hintte ze wel subtiel naar Meghan en Harry. "Het contact met onze familie is essentieel in deze periode", klonk het. "Queen benadrukt haar taak, terwijl Meghan ronduit spreekt", aldus de Britse krant. 

Daily Express focust op een incident tussen Meghan Markle en haar schoonzus Kate Middleton. "Kate bracht me aan het wenen", staat er.  In de roddelpers verscheen het verhaal dat Meghan Kate aan het huilen had gebracht bij de keuze van de jurken voor de bruidskinderen, maar volgens Meghan was het net omgekeerd en heeft Kate zich achteraf geëxcuseerd.

Metro komt met een Latijnse woordspeling, namelijk "Annus Harrybilis" voor de Queen. Daarmee wordt verwezen naar het vreselijke jaar dat de Queen achter de rug heeft. Zo was er naast de brexit-sage ook het vertrek van Harry en Meghan, de coronacrisis en de gezondheidsproblemen van haar man, prins Philip.

Openbare omroep BBC spreekt van een "verwoestend" interview voor de monarchie en "een klap voor de instelling". Royaltywatcher Jonny Dymond noemt het interview zelfs een "worst-case scenario", maar benadrukt wel dat we op dit moment maar één kant van het verhaal te horen krijgen.

Geen winnaars

Volgens Van Bekhoven zijn er in dit verhaal geen winnaars. "Er zijn enkel verliezers. De vraag is alleen wie de grootste verliezer is. Zo gebruikte prins Harry het woord "ruimte" toen hij het over zijn broer had. De hechtheid die de broers vroeger hadden, zeker na de dood van hun moeder, is al langer weg en zal voorlopig niet terugkomen."

Was het dan wel verstandig om dit interview te geven? "Vanuit hun oogpunt was dit nodig om een definitieve streep te trekken onder hun vertrek. Om te verklaren waarom ze dat gedaan hebben. En ook om zichzelf te laten zien. Dit interview is ook een presentatie van de Hollywoodfranchise van het Huis van Windsor. Dit is publiciteit voor hun nieuwe leven en ondernemingen in de Verenigde Staten", zegt Van Bekhoven.

Het Britse koningshuis heeft nog niet gereageerd.

Beluister hier het interview met Lia van Bekhoven in "De ochtend" op Radio 1 (en lees verder onder de audio):

Pijn en wreedheid

Op sociale media lokte het interview veel reacties uit. Waarschijnlijk blijven die nog even aanhouden, want vanavond is het ook integraal te zien in Groot-Brittannië. Ook bij ons wordt het vanavond uitgezonden op Eén. 

De Amerikaanse tennisster Serena Williams steekt haar vriendin Meghan een hart onder de riem. "Haar woorden illustreren de pijn en wreedheid die ze meegemaakt heeft. Ik weet uit eerste hand welk seksisme en racisme de instituties en de media gebruiken om vrouwen en mensen met een andere huidskleur in een slecht daglicht te stellen, ons te minimaliseren, ons af te breken en ons te demoniseren." 

De Amerikaanse dichteres Amanda Gorman vindt dat het Britse koningshuis een grote kans laten liggen heeft. "Meghan was voor het koningshuis de grootste kans op verandering, regeneratie en verzoening met een nieuw tijdperk." 

Bij de Britse televisiepresenator Piers Morgan kan het interview op weinig goedkeuring rekenen. "Dit interview is een absoluut oneerbiedig verraad van de koningin en de koninklijke familie. Ik verwacht al die gemene, destructieve, uit eigen belang vertelde nonsens van Meghan Markle - maar voor Harry is het beschamend dat hij haar zo zijn familie en de monarchie naar beneden laat halen."

Ook de Amerikaanse televisiepresentator Greg Kelly gelooft er niets van. "Ik geloof het niet. Meghan wou alles. Geldgraaiende royals, je sloeg de nagel op de kop, Oprah."

Bekijk hier de analyse van correspondente Lia van Bekhoven. 

Videospeler inladen...

Meest gelezen