Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved

Stad Gent voorziet gratis maandverbanden en tampons in scholen: "We merken dat ze voor sommige meisjes te duur zijn"

De Stad Gent gaat automaten plaatsen op 4 scholen met gratis maandverbanden en tampons. Het proefproject is bedoeld voor meisjes uit middelbare scholen die het niet zo breed hebben. “Voor een klein aantal meisjes is het aankopen van die middelen zo moeilijk dat ze niet naar school komen als ze ongesteld zijn“, zegt Schepen van Onderwijs Elke Decruynaere (Groen).

Uit onderzoek van hulporganisatie Caritas blijkt dat 1 op de 8 vrouwen soms niet genoeg geld heeft om maandverbanden of tampons te kopen. De stad Gent krijgt nu geld van de federale regering om daar iets aan te doen. Ze start met een proefproject gericht op meisjes die in de middelbare school zitten.

Discreet geplaatste kastjes met tampons en maandverband

 "We willen op een discrete plaats in een aantal scholen kastjes met  menstruatieproducten zetten", zegt onderwijsschepen Elke Decruynaere. "Niet de hele speelplaats hoeft te zien wie er gebruik van maakt." Leerlingen die het nodig hebben, krijgen een code. "Maar we willen met die jongeren ook aan de slag, want dit gaat over armoede", zegt Decruynaere.

Als je zelfs je menstruatieproducten niet kan betalen, is er meer aan de hand.

Elke Decruynaere, Schepen van Onderwijs Gent

Decruynaere wijst er wel op dat de meeste scholen wel al een systeem hebben om meisjes te helpen als ze ongesteld zijn. "Dan kunnen ze op het secretariaat terecht voor maandverband. Maar we willen met dit proefproject ook iets doen op de lange termijn voor die meisjes. Want als je geen maandverbanden of tampons kan kopen, is er een vaak een veel breder probleem."

kasto80

Meest gelezen