Thor Park krijgt gebouw voor slimme maakbedrijven "Op termijn hopen we meer dan 5.000 mensen aan het werk te hebben"

Op het Thor Park in Waterschei komen er verschillende gebouwen bij voor slimme maakbedrijven. Dat zijn bedrijven die werken aan slimmere computers of programma's, maar ook aan productiemethodes. Eind volgend jaar komt er een eerste gebouw van 8.000 vierkante meter. Op termijn hoopt men er meer dan 5.000 mensen tewerk te stellen.

Het vroegere mijnterrein van Waterschei is al langer een plek waar wordt gewerkt rond innovatie zoals energie, of digitale technieken om in een gemeente of stad te gebruiken. En daar komen nu verschillende grote gebouwen bij voor slimme maakbedrijven: dat zijn bedrijven die werken aan slimme computers of programma's, maar ook aan de manier waarop de productie van iets efficiënter kan gebeuren. Of hoe de opslag of transport beter en sneller kunnen. "Dat kunnen bedrijven zijn die onderdelen maken voor een auto, of bedrijven die robots maken om andere bedrijven te automatiseren", zegt Tom Vanham van de Limburgse Reconversiemaatschappij (LRM). "We zijn nu aan het praten met andere partners om te kijken welk type van bedrijven we er willen. Maar we staan open voor alle types van slimme maakbedrijven."

Meer dan 5.000 arbeidsplaatsen

Eind volgend jaar komt er eerst een gebouw van 8.000 vierkante meter met drie verdiepingen. Het gebouw zal bestaan uit productiehallen, kantoorruimtes, labo’s en testruimtes. Daarna wordt alles nog bijna vier keer zo groot. Om te beginnen kost het 16 miljoen euro, een deel wordt betaald door Europa en een stukje door Vlaanderen. En dat is ook goed voor de werkgelegenheid: "De bedoeling is om op de slimme maakcampus een 600 hoogwaardige nieuwe arbeidsplaatsen te creëren, maar op termijn hopen we op de Thor-site meer dan 5.000 mensen aan het werk te hebben", zegt Vanham.

Meest gelezen