Radio 2

Transvrouw Jenna: "mannen zijn nu hoffelijker in het verkeer, maar brutaler op straat"

"Het heeft voordelen en nadelen", vertelt Jenna Boeve. Ze is een transvrouw en kan het leven als vrouw vergelijken met het leven als man. Maar dat mannen haar zo vaak zouden lastig vallen, had ze nooit kunnen denken.

De Gentse Jenna Boeve is 31 en begon haar transitie 4 jaar geleden.  Sindsdien gaat ze door het leven als vrouw. "Vooral in het verkeer merk ik dat mensen hoffelijker zijn", vertelt ze. "Maar ik werkte in die tijd in de financiële sector. Ik ging namens de bank over projecten onderhandelen met de klanten. Daar voelde voor ik het eerst dat er minder naar mij werd geluisterd als vrouw dan als man."

Hormonen en emoties

"Ik heb mij altijd een vrouw gevoeld",  vertelt Jenna. "Maar tijdens mijn transitie kreeg ik eerst testosteronblokkers en nadien het vrouwelijk hormoon oestrogeen.  Dat maakte de beleving toch nog anders. Plots had ik de behoefte om mijn emoties veel meer woorden te geven, terwijl ik vroeger die nood niet had."

Meteen na mijn transitie werd ik lastig gevallen door mannen

Jenna Boeve

Schrikken deed ze van het gedrag van bepaalde mannen tegenover haar. "De verhalen over vrouwen die door mannen worden lastiggevallen op straat kende ik al maar het heeft echt niet lang geduurd voordat het mij overkwam."

"Plots staat daar dan een man"

Het is allesbehalve aangenaam: "Je wandelt na je werk naar het station, en terwijl je nog denkt wat je morgen zal moeten doen, staat daar plots een man voor je.  En die zegt dan dat hij je mooi en aantrekkelijk vindt. Zelfs als dat minder seksueel is bedoeld, voelt dat heel onveilig. Dat is gewoon storend. En op de duur heb je een hele bibliotheek aan soortgelijke ervaringen opgeslagen, zodat zelfs een vriendelijk compliment op mijn eigen terrein, bedreigend overkomt."

Beluister het gesprek dat Jenna had op Radio 2 Oost-Vlaanderen: 

kasto80

Meest gelezen