Videospeler inladen...

Acteur Rik Andries is overleden: bekijk zijn grootste rollen, van "De Kat" tot dokter Walter De Decker in "Thuis"

Acteur Rik Andries is op 84-jarige leeftijd overleden. Meer dan 30 jaar speelde hij belangrijke rollen in Vlaamse tv-series. De meeste mensen zullen hem wellicht kennen als actieheld "De Kat" en dokter Walter in "Thuis".

Rik Andries zou in juni 85 zijn geworden. Tientallen jaren lang was hij een van de bekendste acteurs in BRT-televisiereeksen. Vooral als "De Kat" en als dokter Walter De Decker in "Thuis" blijft hij in de herinnering.

Bekijk hier een beknopt carrière-overzicht:

Videospeler inladen...

In "Midas" uit 1967 speelde Rik Andries 16 afleveringen lang de slimme wetenschapper Peter Paracelsus, die ontdekt hoe je goud kunt maken, als een moderne koning Midas, maar die het moet opnemen tegen spionnen. 

Bekijk hier een fragment uit "Midas":

Videospeler inladen...

Ook in "Keromar" was Rik Andries van de partij, naast Mike Verdrengh (met legendarisch wit rokje), Janine Bisschops of Jan Decleir vertolkte Rik Andries de soldaat "Ostrik". "Keromar" was een pseudohistorische fantasyreeks. Alle 13 afleveringen werden gefilmd in Joegoslavië in 1971; de begingeneriek werd gezongen door Della Bosiers. Alle aflevering zijn te herbekijken op vrtnu.

Rik Andries en Annelies Vaes in "Keromar"

In 1973 was de hoofdrol in "De Kat" voor Rik Andries, een milieu-activist en superheld die het opnam tegen een lokale afvalbaron. De Kat droeg een bruine catsuit en een kattenmasker, overwon behendig allerlei hindernissen en verplaatste zich met niet al te milieuvriendelijke voertuigen. 

De vaak spectaculaire opnames gebeurden bij het studiecentrum voor kernenergie in Mol en in het Zuid-Franse Carpentras. De 13 afleveringen waren zo populair dat de reeks De Kat verschillende keren werd heruitgezonden. "De Kat" is ook nu nog altijd te herbekijken op vrtnu

Bekijk hier een fragment uit "de Kat":

Videospeler inladen...

In 1995 en 1996 speelde Rik Andries huisdokter Walter De Decker in “Thuis”, van de allereerste tot de 214e aflevering van de soapserie. Dokter De Decker was getrouwd met Marianne en vader van dokter Ann De Decker en van advocaat Tom De Decker. Walter De Decker had een affaire met Rosa maar koos uiteindelijk voor Marianne. Tijdens een strandwandeling zakte hij in elkaar en hij stierf in het ziekenhuis. In recente afleveringen raakte bekend dat hij jaren daarvoor een jong meisje had verkracht in een surfclub.

Bekijk hier een fragment uit de allereerste aflevering van Thuis in 1995:

Videospeler inladen...

Theaterman

Rik Andries was ook vele jaren actief in het theater bij de KVS, onder meer in allerlei Shakespeare-producties. In 1972 speelde hij Hamlet. Bekijk hier enkele fragmenten en interviews uit het VRT-archief: 

Videospeler inladen...

Nog meer Rik Andries in de KVS: "Kom doe eens wat" van Neil Simon in 1971, met regisseur Nand Buyl en acteurs Walter Moeremans, Rik Andries, Paula Sleyp en Gerda Marchand. Bekijk hier een reportage uit het VRT-archief:

Videospeler inladen...

In 1993 werd Rik Andries met 6 andere acteurs uit het vaste gezelschap van de KVS ontslagen. Ze stapten naar de rechtbank en volgens het "KVS-arrest" van 1998 werd het theater verplicht om hen te blijven vergoeden. 

Bekijk het Journaalverslag over het overlijden van Rik Andries hier:

Videospeler inladen...

Meest gelezen