Radio 2

Historische muur op Wijngaardberg beschadigd: "Niet meer te herstellen"

In Wezemaal bij Rotselaar hebben één of meerdere vandalen stukken van de historische muur aan de Wijngaardberg vernield. Op verschillende plaatsen zijn er gaten geslagen in de stenen stapelmuur. De schade herstellen wordt een erg moeilijke taak. 

Vandalen hebben de stenen stapelmuur op de Wijngaardberg in Rotselaar beschadigd. Op verschillende plaatsen zijn er in de muur gaten geslagen. Een man uit Rotselaar is al vijf jaar bezig met het opbouwen van de historische muur. De schade herstellen wordt erg moeilijk, zegt hij.

Marc Elsen werkt al geruime tijd aan de renovatie van een stukje van de muur. Die was op dat moment helemaal ingestort. In overleg met Erfgoed Vlaanderen begon hij in 2016 een stuk van de muur weer op te bouwen. Hij reageert bijzonder aangeslagen. "Er zijn acht gaten in de muur geslagen, vermoedelijk het werk van één man. Maar de gaten zijn niet meer te herstellen. Ik heb er ook de moed niet meer voor."

Marc heeft een klacht ingediend bij de politie. Zelf heeft hij een vermoeden van wie de dader is: "Ik denk dat ik weet in welke richting ik moet zoeken", stelt hij. "Wat gaan ze doen als ze de vandaal vinden? Hem een boete geven? Daarmee raakt de muur niet hersteld. Dat is trouwens technisch onmogelijk."

Meest gelezen