Videospeler inladen...

Vlaamse regering bevestigt: "1 hobby per kind" blijft aanbeveling tot voor de paasvakantie

Kinderen en tieners zullen toch nog altijd één hobby per week moeten kiezen. Dat is althans wat de Vlaamse regering aanbeveelt. Er was sinds het Overlegcomité van vorige vrijdag onduidelijkheid of de regel geldig blijft, maar de Vlaamse ministers bevoegd voor Cultuur, Sport en Jeugd Jan Jambon, Ben Weyts en Benjamin Dalle hebben vanavond de knoop doorgehakt. De oproep blijft voorlopig gelden tot voor de paasvakantie. 

Het Overlegcomité van vorige vrijdag kondigde enkele versoepelingen aan. Zo mogen kinderen tot 13 jaar vanaf vandaag met 10 deelnemen aan georganiseerde binnenactiviteiten en met 25 aan georganiseerde buitenactiviteiten.

Meteen rees ook de vraag of kinderen en tieners opnieuw meer dan één hobby per week mogen kiezen. Die aanbeveling kwam er eind januari toen bleek dat het aantal besmettingen bij kinderen en jongeren steeg. Daarom kondigden de ministers van Jeugd en Sport van de regionale overheden aan dat kinderen beter één hobby zouden kiezen om zo het aantal contacten te beperken.

Vlaams minister van Jeugd Benjamin Dalle (CD&V) zei zaterdag in ons Journaal dat het nog moest worden bekeken of de aanbeveling geldig zou blijven. En dat is intussen gebeurd.

De Vlaamse ministers Jan Jambon, Ben Weyts en Benjamin Dalle laten weten dat er aan de aanbeveling niets verandert tot voor de paasvakantie.

"Het vermengen van vele groepen verschillende kinderen zorgt ervoor dat het virus zich sneller kan verspreiden. Het blijft daarom verstandig én solidair om een keuze te maken in je naschoolse contacten en ze tot een minimum te beperken. Het is daarbij niet de verantwoordelijkheid van verenigingen om hun leden te controleren", klinkt het.

Voorzichtigheid blijft het codewoord, we rekenen op het gezond verstand en de solidariteit onder ouders en kinderen

Het lijkt er volgens de ministers op dat de maatregel erg goed opgevolgd werd in de afgelopen weken en maanden en dat dit er mee voor heeft gezorgd dat er minder besmettingen waren bij kinderen en jongeren.

"We zijn de vele ouders en kinderen erg dankbaar om deze oproep goed na te leven", zeggen de Vlaamse ministers. "We beseffen dat dit niet eenvoudig is en soms tot moeilijke keuzes kan leiden; we mogen echter niet uit het oog verliezen dat deze aanbeveling er niet zomaar is gekomen."

"We vragen om de naschoolse contacten te beperken zodat de verspreiding van het virus wordt tegen gegaan, de scholen zelf open kunnen blijven en dat de kampen in de paasvakantie kunnen doorgaan. Voorzichtigheid blijft het codewoord. Hoewel deze aanbeveling moeilijk kan afgedwongen worden of gecontroleerd, rekenen we op het gezond verstand en de solidariteit onder de ouders en kinderen."

Meest gelezen