Brugge gaat stortplaats omzetten in bos: "Subsidies van minister Demir zijn meer dan welkom"

De stad Brugge zal een gebied van 28 hectaren grotendeels omzetten in bos. Het stadsbestuur gaat daarmee in op een plan van de minister van Omgeving, Zuhal Demir (N-VA), die op zo'n 250 plaatsen in Vlaanderen voormalige stortplaatsen wil omzetten in bos. Het gaat om gebieden in eigendom van lokale besturen.

Als de steden en gemeenten mee in het plan stappen, zal de Openbare Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij (OVAM) het bodemonderzoek betalen en krijgen de gebieden financiële steun en deskundige hulp van de Vlaamse regering. 

In Brugge gaat het om 28 hectaren. Dat is ongeveer 40 voetbalvelden. De burgemeester van Brugge, Dirk De fauw (CD&V), gaat graag op de uitnodiging in: "Het gaat over de oude stortplaats van Male, die nu nog deels gebruikt wordt door een aantal landbouwers. Uiteraard is het niet onze bedoeling om de landbouwers daar onmiddellijk weg te jagen. Maar we moeten kijken om een gedeelte onmiddellijk te bebossen en een ander deel open te laten. De subsidiëring van mevrouw Demir is mooi meegenomen."

Ook in Ieper en Waregem

Nog andere West-Vlaamse steden en gemeenten komen in aanmerking. In Ieper gaat het om een gebied van 20 hectaren, in Waregem om 17 hectaren en in Beernem om 6 hectaren. In Damme en Izegem gaat het om zo'n 2,5 hectaren. Voor de rest gaat het vaak over een of een halve hectare, zoals in Harelbeke, Tielt en Poperinge. Minister Demir wil over heel Vlaanderen 256 stortplaatsen in 147 gemeenten omvormen naar 485 hectaren extra bos.

Meest gelezen