Videospeler inladen...

Vrijwilligers ruimen zwerfvuil langs Ninoofse bermen van de Dender. "Voorbijgangers moedigden ons aan"

Vrijwilligers hebben afgelopen weekend 30 zakken vol zwerfvuil geruimd langs de Dender in Ninove. De eerste zondag van de maand is er telkens een "River Sunday": "Op zo'n dag wordt alvast geoefend voor een nog grotere opruimactie in het najaar: "World Cleanup day".  

Het Denderse team van River Cleanup en de Ninoofse Zwerfvuiljagers hebben afgelopen zondag tijdens een "River Sunday" een grote opruimactie gehouden langs de Dender. River Cleanup is een Belgische non-profit organisatie die in 2017 startte om mensen bewust te maken van de zwerfvuilproblematiek langs waterlopen en rivieren. De organisatie werkt met vrijwilligers en is intussen in 45 landen actief. De Ninoofse zwerfvuiljagers houden zich dan weer bezig met afval opruimen op het volledige grondgebied van Ninove.

River Sunday

Op elke locatie zijn er aparte teams. Voor de rivier de Dender is dat ook zo. Valérie De Groote coördineert het team in Ninove: "We doen dit eigenlijk om te oefenen voor 18 september. Dan is er de grote World Cleanup day", legt De Groote uit. "In coronatijden kunnen we geen grote acties doen, dus doen we elke eerste zondag van de maand een River Sunday. Dan ruimen we ergens op langs onze rivier." De opruimacties gebeuren met vrijwilligers en langs de verschillende gemeenten langs de Dender.

Zo'n actie is nooit genoeg, over een paar weken ligt het daar weer vol zwerfvuil
Valérie De Groote

Afgelopen zondag was Ninove aan de beurt. "We hebben de Dender opgesplitst in 8 verschillende stukken. Ongeveer 14 mensen hebben in eigen bubbel zwerfvuil opgeruimd langs de oevers en de jaagpaden. Nog twee anderen peddelden ondertussen met een surfplank op de Dender om vuilnis uit het water te vissen." In totaal heeft het team 30 vuilniszakken gevuld over een afstand van 12 kilometer langs de Dender, zegt De Groote. Maar ze beseft dat zo'n actie niet eenmalig kan zijn: "Over een paar weken vind je daar weer zo veel zwerfvuil."

Valérie De Groote-River Cleanup

Isolatieplaten en blikjes

De Groote en de vrijwilligers vinden vanalles en nog wat: "Er is een verschil tussen sluikstort en zwerfvuil. We hebben 1 sluikstort gevonden met bouwmateriaal en isolatieplaten. Zwerfvuil zijn de typische blikjes en flesjes die in de bermen gegooid worden. Er zijn soms ook zaken die per ongeluk uit een jaszak vallen."

Er was iemand die zei: het zou toch niet mogen dat jullie dit moeten doen
Valérie De Groote

Duim omhoog

Het was de omwondenden en passanten duidelijk opgevallen dat de vrijwilligers er bezig waren. "We kregen af en toe een duim opgestoken en een dankjewel. Er was ook iemand die zei: het zou toch niet mogen dat jullie dat moeten doen. We proberen inwoners wel meteen te stimuleren om mee te doen en hen warm te maken voor de World Cleanup day in september."

De Groote geeft nog graag een boodschap mee voor iedereen: "Zelf eens wat vuil opruimen kan helpen. Je moet niet altijd zeggen: 't is niet van mij, ik raap het niet op. Misschien moeten we dat wel doen en dan zouden we een properdere wereld hebben." In april is er een River Sunday in Dendermonde, in mei  volgt Geraardsbergen.

Bekijk hieronder het verslag uit "Het Journaal":

Videospeler inladen...
kasto80

Meest gelezen