Radio 2

Sint-Niklaas heeft inspecteurs om slachtoffers seksueel geweld op te vangen: "Het maakt het herstel makkelijker" 

De politie van Sint-Niklaas telt sinds kort 7 agenten die opgeleid zijn om slachtoffers van seksueel geweld te begeleiden.  "Slachtoffers die op een goede manier opgevangen worden, herstellen later beter", klinkt het.

De politie van Sint-Niklaas heeft 7 agenten opgeleid om bij meldingen van seksueel geweld  slachtoffers op te vangen en te begeleiden. De agenten zijn ook verbonden met het opvangcentrum voor slachtoffers van seksueel geweld in Gent. "Bij een betere begeleiding hebben slachtoffers ook meer kans om later niet opnieuw slachtoffer te worden van seksueel geweld", vertelt Ingrid. Zij is één van de pas opgeleide agenten. 

Bij voorkeur snelle aangifte

"Een goede zedeninspecteur beschikt over een grote emotionele intelligentie en heeft een goed inlevingsvermogen", zegt Ingrid. "Je hebt ook  een flinke portie geduld nodig want slachtoffers hebben het vaak moeilijk om zich goed uit te drukken.  Je mag daarnaast ook geen vragen uit de weg gaan. We blijven politiemensen en hebben de details nodig. Ook de moeilijke vragen moeten gesteld worden."

Je moet geduld hebben en durven doorvragen, ook als het moeilijke vragen zijn

zedeninspecteur Ingrid

"Hoe sneller een aangifte gebeurt, hoe meer sporen en hoe groter de kans om de dader te vatten", voegt de inspecteur nog toe. "Maar ook voor mensen die pas later aangifte willen doen, staan we klaar."

kasto80

Meest gelezen