Belga Image

Antwerpse broers reizen "Het Lam Gods" achterna

De Antwerpse broers Jonas en Stijn Steyaert zijn op reis geweest langs plaatsen waar "Het Lam Gods" in zijn lange geschiedenis is geweest. Hun wedervaren zijn te volgen op het internet. Toerisme Vlaanderen wil hiermee het gerestaureerde kunstwerk onder de aandacht houden, nu het bijna op zijn definitieve plaats in de Gentse Sint-Baafskathedraal is aangekomen.

"Ze hebben ons gevraagd om in het verleden van Het Lam Gods te duiken en verschillende plekken waar het veelluik is geweest, te bezoeken", vertelt Jonas. "De tocht bracht ons onder meer langs het bekende kasteel Neuschwanstein in Zuid-Duitsland en het pittoreske dorpje Altaussee in Oostenrijk. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd Het Lam Gods, samen met meer dan 7.000 kunstwerken, daar door de nazi's opgeborgen in een zoutmijn. Er waren zelfs plannen om die op te blazen als ze de oorlog zouden verliezen. Gelukkig zijn de kunstwerken ongedeerd gebleven. We kregen er een rondleiding om precies te zien waar het was."

Verstopt in de klokkentoren van Sint-Baafs

Jonas en Stijn hebben altijd een grote interesse gehad in Het Lam Gods, door alles wat het heeft meegemaakt. De broers hadden als kind de Sint-Baafskathedraal bezocht en waren erg onder de indruk van het kunstwerk. Ze zijn dan ook de restauratie beginnen volgen. "We zijn ook te weten gekomen dat Het Lam Gods tijdens de Beeldenstorm in 1566 in veiligheid is gebracht in de klokkentoren van de kathedraal en later met een geheim transport naar twee huizen in Gent werden gebracht." Het kunstwerk heeft ook in Berlijn en in het Louvre gezeten. Via Instagram @flemishmasters kan je hun tocht en ontmoetingen volgen. Op deze website vind je vanaf eind maart ook een documentaire.

Meest gelezen