Antwerpse sekswerkers trekken aan alarmbel: "Zonder perspectief dwing je mensen in de illegaliteit"

Sinds de lockdown begin november mogen sekswerkers in ons land niet meer aan het werk. Ze hebben geen sociaal vangnet en kunnen dus niet terugvallen op financiële steunmaatregelen. In de provincie Antwerpen kunnen sekswerkers voor steun aankloppen bij Violett, een organisatie die sekswerkers in nood helpt. Wendy Gabriëls van Violett vraagt om perspectief: "Massagesalons mogen openen, maar over sekswerkers wordt met geen woord gerept."

Na het protest van hun Brusselse collega's afgelopen week vragen ook de Antwerpse sekswerkers om perspectief. De volledige sector ligt stil sinds november, toen de tweede lockdown begon. Wendy Gabriëls van Violett, een Antwerpse organisatie die steun biedt aan sekswerkers in nood, roept de beleidsmakers op tot duidelijkheid: "Het is heel moeilijk voor onze sekswerkers om positief te blijven wanneer de sector niet eens benoemd wordt. Andere contactberoepen mogen wel terug opstarten, maar de sekswerking is blijkbaar geen agendapunt."

Veel sekswerkers kunnen hun huur of elektriciteit niet meer betalen

Wendy Gabriëls van Violett

Gabriëls stelt dat een groot deel van de sekswerkers ondertussen in financiële moeilijkheden zit: "De meesten hebben geen sociaal vangnet en hebben dus ook geen recht op een vergoeding of uitkering. Velen kunnen hun huur of elektriciteit niet meer betalen. Als er dan geen perspectief wordt geboden, dwing je die mensen in de illegaliteit."

Meest gelezen