Regisseur Chloé Zhao won voor "Nomadland" al 2 Golden Globes en maakt kans op 7 BAFTA's.
2020 Invision

Vrouwen en diversiteit boven bij BAFTA-nominaties: maar liefst 4 vrouwelijke filmmakers maken kans op "beste regie"

De organisatie van de BAFTA's, de belangrijkste Britse filmprijzen, heeft duidelijk gehoor gegeven aan de oproep om meer diversiteit, na de uitreiking vorig jaar. In de 4 acteurscategorieën zijn maar liefst 16 van de 24 genomineerden niet blank. En in de categorie "beste regie" zijn 4 van de 6 kanshebbers vrouwelijke filmmakers: een primeur in de geschiedenis van de Britse filmprijzen. 

Het is bijzonder opvallend dat de categorie "beste regie" bij de BAFTA's gedomineerd wordt door vrouwelijke filmmakers: maar liefst 4 van de 6 genomineerden is een vrouw. En dat is nog nooit eerder gebeurd. Sterker nog: het is al van 2012 geleden dat er nog een vrouwelijke filmmaker genomineerd was voor de BAFTA voor "beste regie". Kathryn Bigelow was dat jaar de enige vrouwelijke genomineerde, en Bigelow is ook de laatste vrouw (én de enige vrouw in de geschiedenis) die de BAFTA als regisseur won. Dat was in 2009 voor "The hurt locker".

Naast Thomas Vinterberg ("Another round") en Lee Isaac Chung ("Minari"): zijn dit de kanshebbers in de categorie "beste regie": Shannon Murphy ("Babyteeth"), Jasmila Žbanić ("Qua vadis, Aida?"), Sarah Gavron ("Rocks") en Chloé Zhao, die voor haar film "Nomadland" al de Golden Globe won voor beste regie. De films met de meeste nominaties zijn dit jaar trouwens allebei gemaakt door een vrouwelijke regisseur: zowel "Nomadland" als "Rocks" maken kans op 7 BAFTA's.

Dat er meer vrouwen genomineerd zijn, is geen toeval. De organisatie van de BAFTA's koos in de categorie "beste regie" voor het eerst voor zes in plaats van vijf genomineerden. In totaal maakten 226 filmmakers kans op een nominatie. De zes genomineerden zijn gekozen uit een longlist met 10 mannelijke en 10 vrouwelijke filmmakers.

Bekijk hier de trailers van de twee grote kanshebbers, "Nomadland" en "Rocks" (en lees voort onder de video's):

Meer stemgerechtigde leden, en meer genomineerden per categorie

Ook op het vlak van diversiteit komt de organisatie van de BAFTA's tegemoet aan de striemende kritiek van vorig jaar. Toen circuleerde op sociale media de hashtag #BaftasSoWhite, omdat er enkel blanke acteurs genomineerd waren. 

In een reactie daarop noemde voorzitter van de BAFTA's, Pippa Harris, het "teleurstellend" dat er in de belangrijkse categorieën geen zwarte acteurs genomineerd waren. Ze beloofde daarop dat het stemproces herzien zou worden, maar dat de weinig diverse nominaties ook een groter probleem in de hele filmsector blootleggen. 

De organisatie van de BAFTA's heeft daarom beslist om meer leden te laten meestemmen, het samenstellen van een longlist met kanshebbers anders aan te pakken én in de 4 acteurscategorieën voor 6 genomineerden in plaats van 5 genomineerden te gaan, net als in de categorie "beste regie".

Die aanpak werpt zijn vruchten af: dit jaar hebben 16 van de 24 genomineerden in de vier acteurscategorieën (acteurs en actrices, respectievelijk in een hoofdrol en bijrol, red.) een niet-blanke achtergrond. Opvallende namen: de overleden acteur Chadwick Boseman kan de BAFTA voor "beste acteur in een hoofdrol" postuum winnen voor zijn rol in het jazzdrama "Ma Rainey's Black Bottom". Boseman komt onder andere uit tegen ouderdomsdeken Anthony Hopkins (83) en de Deen Mads Mikkelsen (55) voor zijn rol in de film van zijn landgenoot Thomas Vinterberg, "Another round".

In de categorie "beste actrices" komen opnieuw de twee grote kanshebbers rechtstreeks tegen elkaar uit: Frances McDormand voor haar vertolking in "Nomadland" en Bukky Bakray voor haar rol in "Rocks".

De volledige lijst van alle genomineerden vind je op de website van de BAFTA's. De BAFTA's worden op 11 april uitgereikt tijdens een online show vanuit de Royal Albert Hall in Londen.

Meest gelezen