Videospeler inladen...

Bart De Wever (N-VA) na "grootste drugsactie ooit": "In Antwerpen zitten veel mensen in hun bed te bibberen"

De drugsactie van vandaag in ons land is ongezien en heeft een schat aan informatie over criminele netwerken blootgelegd. Toch dreigt het vervolgonderzoek te verzanden omdat de gerechtelijke diensten in ons land te weinig mensen en middelen hebben. Dat zegt burgemeester van Antwerpen Bart De Wever (N-VA) in "Terzake".

"Ongezien": zo noemt burgemeester De Wever van Antwerpen de drugsactie die vandaag op liefst 200 plekken in België is uitgevoerd, goed voor de grootste actie ooit in ons land. Aan die invallen ging twee jaar speurwerk vooraf waarbij onderzoekers de communicatie van criminelen konden meelezen door het versleutelde systeem van Sky ECC te kraken.

"Ik ken mensen die al 40 jaar met de problematiek bezig zijn en die mij zeggen dat ze dit nog nooit hebben gezien", zegt De Wever in "Terzake" op Canvas. "Vroeger moest je soms jaren graven om een klompje criminaliteit te vinden, nu zie je de berg aan de oppervlakte liggen. Dit is onwaarschijnlijk en het zal nog jaren gevolgen hebben."

Bekijk hier het gesprek met Bart De Wever in "Terzake" (en lees voort onder de video):

Videospeler inladen...

De komende maanden zal dit onderzoek nog vele uitlopers hebben en de vraag is of het gerecht daarvoor voldoende mensen en middelen heeft. De Wever denkt alvast van niet. "Het antwoord is nee en dat is nu mijn grootste vrees. Hier moet nu iets gebeuren, men moet mensen herschikken en men moet doorvoeren wat de vorige regering in gang heeft gezet, de troepen verzetten. Hier is een bres geslagen en de vijand is op de loop. Nu moeten we hem kreupel slaan, voor jaren."

De Wever geeft ook de Europese Unie een veeg uit de pan. "Europa doet weinig inspanningen in de strijd tegen de drugsmaffia. Uit een internationaal rapport van vorige maand blijkt dat de verdienmodellen voor die maffia in Europa ongezien zijn. Dat is een gigantisch probleem."

Achilleshiel

Veel van wat nu al is blootgelegd, blijkt zich in en rond Antwerpen af te spelen. Dat verrast De Wever naar eigen zeggen niet. "Ik denk dat zowat de helft van de cocaïne in Europa via de haven van Antwerpen binnenkomt. Net als de reguliere economie, gebruikt de drugsmaffia de informatierevolutie om zaken te doen."

"We hebben die maffia nu in haar achilleshiel geraakt. Ik denk dat veel mensen in en rond Antwerpen vandaag in hun bed zitten te bibberen. Nog belangrijker is het signaal naar de samenleving. Jongeren die vandaag in Antwerpen opgroeien, krijgen de boodschap: als ik voor het snelle drugsgeld kies, eindig ik in de Begijnenstraat (de gevangenis van Antwerpen red.). Ook mensen in ons veiligheidsapparaat en administratie die zich hebben laten verleiden, krijgen het signaal: boontje komt om zijn loontje, eerlijk duurt echt het langste."

Meest gelezen