Legt bitcoin een bom onder de banken?

Bitcoin gooit de laatste weken hoge ogen op de beurs. Vandaag is de virtuele munt vooral een beleggings­instrument, maar believers kijken verder. Ze geloven dat we in de toekomst ook echt zullen betalen met bitcoin. Een brood kopen met bitcoin? Het zou in de bankenwereld een belangrijke omwenteling veroorzaken.

Bitcoin is een gedecentraliseerde munt. Dat wil zeggen dat er geen land of centrale bank is die bitcoin uitgeeft, en er is ook geen toezichthoudend orgaan dat ingrijpt als de bitcoinkoers crasht. 

Elke transactie met bitcoin wordt bijgehouden in een groot virtueel logboek. Die zogenoemde blockchain wordt niet op één centrale plaats bijgehouden, maar is wereldwijd verspreid over duizenden computers. Op die manier zou het systeem minder kwetsbaar zijn voor mensen of groepen die het willen platleggen.

Wat is bitcoin juist? In deze video leggen we het je in 1 minuut uit (lees eronder voort):

Videospeler inladen...

Banken verliezen op die manier een groot stuk controle over de economie. Gertjan Verdickt, docent Finance aan de KU Leuven, analyseert dat veel banken “argwanend kijken naar de opkomst van bitcoin, omdat er zo veel macht uit handen gegeven wordt”.

Net daarom zijn de centrale banken in China, Uruguay en Zweden volop aan het experimenteren met de ontwikkeling van een eigen cryptomunt. Ook in ons land wordt de opmars van bitcoin van nabij gevolgd. Onder meer KBC is bezig met de ontwikkeling van een eigen cryptomunt. We spraken met Dirk Hermans, hoofd van het Blockchain Lab van KBC.

“Misschien kunnen we wel iets doen met een stablecoin", zegt hij. "Dat is een KBC-cryptomunteenheid waar we momenteel aan werken, om met blockchain transacties te kunnen doen in het kader van de energietransitie en transacties die te maken hebben met elektriciteit, zoals je elektrische wagen opladen of stroom van je zonnepanelen leveren aan de buren. Blockchain blijft een heel efficiënt netwerk om transacties op bij te houden en om wat wij kleinere betalingen noemen, uit te voeren.”

Bekijk hier een bijhorend fragment met Dirk Hermans (en lees voort onder de video):

Videospeler inladen...

Wanneer meer en meer banken met een eigen cryptomunt komen, zal de roep naar regulering alsmaar groter worden. Vandaag opereren de platformen die bitcoin aanbieden in een regelgevend vacuüm. Er zijn nog veel cowboys die hiervan profiteren. KBC vraagt enige orde te scheppen in het Wilde Westen van de bitcoin.

“De bedrijven die starten met een cryptocurrency uit te geven, kan je ook reguleren", zegt Hermans. "Natuurlijk, elke jurisdictie moet dat uiteraard doen binnen zijn jurisdictie. Op dat moment kan je wel grip krijgen op wie die diensten op basis van crypto gaat aanbieden, welke diensten gereguleerd kunnen worden. De wetgever reguleert wat je doet, niet hoe je het doet. Daar zijn wel mogelijkheden om enige regulering in te brengen. Wij noemen dat het level playing field: als wij aan bepaalde voorwaarden moeten voldoen, dan moet je andere partijen die dezelfde activiteiten uitvoeren, op dezelfde manier controleren.”

Bekijk hier een bijhorend fragment met Dirk Hermans (en lees voort onder de video):

Videospeler inladen...

Ondanks zijn enorme aantrekkingskracht zal bitcoin of een andere cryptomunt de banken niet vervangen, denkt Dirk Hermans. Banken hebben nog andere functies, zoals kredietverlening. “Op die manier verzekeren zij de financiële stabiliteit van de economie en de veiligheid van de klant.”

“Ik geloof niet dat het een disruptie met zich mee zal brengen, want dan was het al lang gebeurd", zegt hij. "Ik vergelijk het soms met Uber: Uber zet de hele taxiwereld op zijn kop. Airbnb doet dat vandaag ook in de verhuring. Ik zie dat niet gebeuren met cryptocurrency, want dan was het al gebeurd.”

Bekijk hier een bijhorend fragment met Dirk Hermans (en lees voort onder de video):

Videospeler inladen...

De bitcoin, een beleggingsbubbel of een bom onder de banksector? Bekijk hier de reportage van "Terzake":

Videospeler inladen...

Meest gelezen