imago images/Paul Marriott

Buckingham Palace reageert (kort): "Aanklachten van Harry en Meghan zijn zorgwekkend, vooral die over ras"

De aanklachten van Harry en Meghan in hun interview met Oprah Winfrey zijn zorgwekkend, maar ze zullen binnen de koninklijke familie worden aangepakt. Dat zegt Buckingham Palace in een (korte) reactie op het beruchte gesprek. Daarin hadden de Britse prins en zijn echtgenote gesuggereerd dat de Britse koninklijke familie een probleem met racisme heeft.

"De hele familie is bedroefd de volledige omvang te horen van welke beproeving Harry en Meghan de voorbije jaren hebben doorstaan", zegt Buckingham Palace vanavond in een korte mededeling waarmee het voor het eerst op het beruchte interview van Harry en Meghan reageert.

"De aanklachten die ze aanhalen, vooral die over ras, zijn zorgwekkend. Hoewel sommige herinneringen kunnen variëren, worden ze erg ernstig genomen en zullen ze privé binnen de familie worden aangepakt. Harry, Meghan en Archie zullen altijd teergeliefde familieleden blijven."

Bekijk hier de officiële mededeling van Buckingham Palace (en lees eronder voort):

In het interiew hadden Harry en Meghan onder meer gesuggereerd dat de Britse koninklijke familie een probleem met racisme heeft, een probleem dat volgens hen tot uiting kwam tijdens de zwangerschap van hun zoontje Archie. Omdat Meghan een blanke of witte vader heeft en een zwarte moeder, vonden volgens haar binnen de familie gesprekken plaats over hoe donker de huid van hun kind zou zijn.

Bekijk hier het bewuste fragment waarin Harry en Meghan het over racisme hebben:

Videospeler inladen...

Lia van Bekhoven: "Verzoenend gebaar richting Harry en Meghan"

"Het Paleis kon niet anders dan te reageren", zegt correspondent Lia van Bekhoven in Londen in "Het Journaal Laat". "De Queen had het interview misschien nog kunnen negeren als Meghan alleen had gesproken over haar korte leven als Britse royal in vrij algemene termen, maar zodra ze ging praten over hoe eenzaam en opgesloten ze zich voelde, over haar zelfmoordgedachten en vooral over die aantijgingen van racisme binnen de koninklijke familie, moest het Paleis wel iets doen. Deze verklaring dat ze wat Meghan zegt serieus nemen en binnen de familie gaan bespreken, is eigenlijk het minste wat ze naar buiten konden brengen."

Zit je zelf met donkere gedachten of heb je vragen over zelfdoding? Neem dan contact op met de Zelfmoordlijn. Dat kan gratis via het nummer 1813 of je kan chatten met een medewerker.

"In het Verenigd Koninkrijk wordt de verklaring gezien als een verzoenend gebaar richting Harry en Meghan. De Queen is er de persoon niet naar om handgranaten te gaan teruggooien, dat gebeurt niet. Ze wil juist proberen om de angel uit deze conflictsituatie te halen. Tegelijk wil de Queen proberen, dat kan je goed tussen de regels door lezen, om de persoonlijke banden met Harry en Meghan te lijmen."

"Elf miljoen Britten hebben naar het interview gekeken. Daarmee is het het best bekeken programma van het jaar tot nu toe. Volgens peilingen kiezen meer Britten de kant van de Queen dan die van Harry en Meghan. Wie waar staat, is vooral een kwestie van leeftijd. Oudere, conservatieve Britten sympathiseren met de gevestigde orde in Buckingham Palace, terwijl Britse jongeren zich het meeste in de situatie van Harry en Meghan kunnen vinden. Hoe dan ook, zeker is dat het hele gedoe naar aanleiding van dit interview een landelijke discussie in gang heeft gezet over racisme in het Verenigd Koninkrijk."

Bekijk hier het gesprek met Lia van Bekhoven in "Het Journaal Laat":

Videospeler inladen...

Meest gelezen