IN KAART: Hoeveel coronaboetes deelde de politie het voorbije jaar in jouw gemeente uit? 

In Vlaanderen en Brussel heeft de politie het voorbije jaar 127.505 coronaboetes uitgeschreven. Dat blijkt uit een rondvraag van Het Nieuwsblad. Wil je weten hoeveel boetes er waren in jouw gemeente, check dan de interactieve kaart in dit artikel.

In de 19 gemeenten van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest werden vorig jaar in totaal 38.688 boetes uitgeschreven. In Vlaanderen 88.817. Klik op onderstaande interactieve kaart om te zien om hoeveel boetes het in jouw gemeente ging (en lees eronder voort):

Oost-Vlaanderen: 23.846 boetes

In alle provincies varieert het aantal boetes erg per gemeente of politiezone, ook in Oost-Vlaanderen. Dat heeft onder andere te maken met het aantal inwoners en de uitgestrektheid van het gebied. 

In de politiezone Geraardsbergen-Lierde werden de meeste boetes gegeven aan mensen die het samenscholingsverbod niet naleefden. Woordvoerder Karolien de Turck: "We hebben een groot skatepark waar jongeren samenkomen en vaak was dat met meer dan vier. En ook in het centrum van Geraardsbergen hebben we groepjes mensen die met te veel samenkomen. Daarnaast werden veel boetes uitgeschreven voor het maken van niet-essentiële verplaatsingen en het overtreden van de nachtklok."

Antwerpen: 21.762 boetes

In de provincie Antwerpen werden de meeste boetes uitgeschreven in de politiezones Antwerpen (bijna 8.000) en Mechelen-Willebroek (bijna 2.500). Maar er waren er ook veel in de politiezone Kempen-Noord-Oost en dan vooral in Ravels en Arendonk. Korpschef Katrien Goffings: “Dat zijn twee grensgemeenten met Nederland, vooral in de eerste lockdown deden we grenscontroles op niet-essentiële verplaatsingen en reizen, we hebben toen veel boetes uitgeschreven."

"We controleren nu niet meer zo intensief als toen. Tegenwoordig hebben de meeste mensen een verklaring op eer bij en het is niet eenvoudig om de echtheid daarvan te controleren.”

West-Vlaanderen: 19.577 boetes

Van alle gemeenten in West-Vlaanderen werden de meeste boetes uitgeschreven in Kortrijk. In de eerste lockdown ging de politie aanvankelijk preventief te werk, vertelt Thomas Detavernier van politiezone VLAS: “Eerst hebben we mensen die de regels niet volgden aangesproken, in een latere fase hebben we wel de nodige boetes uitgeschreven. Vooral aan een kleine groep hardleerse mensen die zich weinig aantrokken van de regels.” Het valt ook op dat er in de meeste kustgemeenten veel boetes waren.

Vlaams-Brabant: 14.517 boetes

De meeste boetes in Vlaams-Brabant waren voor inwoners en studenten van de hoofdstad Leuven (3.056)In het landelijke Pepingen werden maar vijf coronaboetes uitgedeeld. Volgens Burgemeester Eddy Timmermans (LVB) is er veel sociale controle in zijn gemeente: “In Pepingen kent iedereen iedereen en houden de mensen elkaar in de gaten. Als er iets verkeerds gebeurt, wordt dat snel tegen elkaar gezegd. Dat is goed, want wat niet mag, dat mag niet.”

Limburg: 9.115 boetes

In Limburg werden de meeste coronaboetes uitgedeeld in de politiezone Limburg Regio Hoofdstad (Diepenbeek, Halen, Hasselt, Herk-de-Stad, Lummen en Zonhoven). De politie trad er vooral op tegen wie geen mondmasker droeg en tegen mensen die het verplaatsings- of samenscholingsverbod niet naleefden. 

Woordvoerder Dorien Baens: “Meer mannen dan vrouwen kregen een boete en bij lockdownfeestjes of overtredingen van het samenscholingsverbod werden vooral jongeren geverbaliseerd. Het bedrag van de boetes varieerde van 250 euro tot 4.000 euro voor mensen die al eens eerder in de fout gingen.”

Meest gelezen