Dan toch geen bouwstop in Halle: "Beslissing vernietigd door provinciegouverneur"

De gouverneur van Vlaams-Brabant heeft de tijdelijke bouwstop van de stad Halle vernietigd. De gemeenteraad had gestemd voor een bouwpauze gedurende twee jaar. De stad zou dan in die periode bekijken waar er op termijn nog kan gebouwd worden en waar niet. Maar die bouwpauze is vernietigd omdat steden daarover niet zelf mogen beslissen.

In november besliste de gemeenteraad van Halle om een bouwpauze in te lassen van maximum twee jaar. In tussentijd zou de stad dan bekijken hoe en waar er in de toekomst best kan gebouwd worden. Maar enkele bouwbedrijven tekenden beroep aan bij de provinciegouverneur. En zij krijgen nu gelijk, de gouverneur is van mening dat een dergelijke beslissing niet door de gemeenteraad kan worden genomen. Hij vernietigde eerder ook al een gelijkaardige bouwstop in Sint-Pieters-Leeuw. 

De stad laat het hier niet bij. De burgemeester van Halle, Marc Snoeck (sp.a) wil verder blijven nadenken over bouwen in Halle, om te voorkomen dat de stad volgebouwd wordt. "We gaan nu eens rustig bekijken hoe we de evolutie rond bouwen en verbouwen verder gaan organiseren. En wij menen dat een gemeente autonoom kan beslissen over een algemene bouwpauze, dat ligt ook in de lijn van de visie van de Vlaamse overheid."

Meest gelezen