Radio 2

Nieuwe campagne wil ongevallen met landbouwvoertuigen in de Westhoek terugdringen: "Vooral schoolkinderen moeten bewust worden van de gevaren"

De Boerenbond en de provincie West-Vlaanderen zijn gestart met een nieuw project "Veilig op de weg in de Westhoek". Het project moet de gevaren van landbouwvoertuigen onder de aandacht brengen.

De Westhoek is een gebied met heel wat landbouwverkeer. Dat geldt trouwens ook voor nog andere regio's in West-Vlaanderen, dat de provincie is met de meeste landbouw. In West-Vlaanderen gebeuren dan ook meer ongevallen met landbouwvoertuigen. Vaak gaat het letterlijk om een botsing van twee werelden: de wereld van de landbouwers en de wereld van alle anderen op de weg. Het project richt zich dan ook op die 2 doelgroepen. "De doelstelling van het project is om wederzijds respect te creëren tussen landbouwers en het andere verkeer, dat betekent dat van de bewoners, de wielertoeristen en de wandelaars. Vooral de kinderen die van en naar school gaan zijn kwetsbaar", legt Ann-Sophie Decroos van de Boerenbond uit. 

VR-bril

Voor de kinderen van het basisonderwijs van de Westhoek is er een gratis lessenpakket. Eén van de hulpmiddelen is de VR-bril (een virtual reality bril). Hiermee kunnen de kinderen virtueel plaatsnemen in een tractor. Zo kunnen ze de gevaren van dit grote voertuig ontdekken. Het risico op een dodehoekongeval bijvoorbeeld. 

Ann Devos, leerkracht van de vrije basisschool De Libel uit Leisele bij Alveringem, vindt het belangrijk om haar leerlingen te wijzen op de gevaren: "Mijn leerlingen zijn van hier en weten best wat landbouw is maar net daarom letten ze minder op. Ze onderschatten het gevaar van tractoren en andere landbouwmachines en houden geen rekening met het risico op een dodehoekongeval. Daarom nemen we als school deel aan dit project."

Meest gelezen