Tony Gilliaert

Brugge krijgt er deze zomer museum bij: "Politiemuseum moet respect voor de uniformen weer bijbrengen" 

Deze zomer gaat er een nieuw museum open in Brugge, een politiemuseum. Dat komt in een vleugel van het oude commissariaat in de Louis Coisseaukaai in Brugge. De bezieler is Tony Gilliaert uit Dudzele. Hij heeft honderden uniformen op zolder en in zijn garage hangen.

Tony Gilliaert uit Dudzele is zot van uniformen. Toen hij 10 jaar was, ging hij met zijn grootmoeder naar de legerstock en was meteen verkocht toen hij er oude uniformen zag. Sindsdien was hij daar niet meer weg te slaan. "Ik kreeg dingen in bruikleen mee van de legerstock. Sommige dingen kocht ik aan. Zo is die passie begonnen voor uniformen. Eerst het leger, later de rijkswacht en daarna de politie."

Oudste uniform van 1830

"Na de eenmaking van de politie in het jaar 2000 zijn de oude uniformen uit dienst gegaan. Daarna was het makkelijk om aan uniformen van de gemeentepolitie en rijkswacht te geraken", vertelt Tony. "Maar de oude uniformen van 1830-1840, dat zijn de meest zeldzame. Die vond ik op de tweejaarlijkse ruilbeurs in Anderlecht. Ik kocht er ook aan op e-bay of tweehandsbeurzen."

Ik zie het als een missie om jongeren opnieuw respect bij te brengen voor de politie

Verzamelaar Tony

100 uniformen op zolder en in de garage

"Honderden uniformen zitten in hoezen die op zolder hangen. Ook de volledige garage is een museum geworden. In de living staat enkel een vitirinekast. Mijn echtgenote en kinderen zijn er niet rouwig om dat al mijn stukken nu naar een musuem verhuizen", zegt de verzamelaar.

"Dit is historisch patrimonium en dat wil ik delen met iedereen. Het is een missie van mij om aan de hand van schoolbezoeken jongeren meer respect bij te brengen voor de politie. Nu is dat dramatisch. Ook volwassenen tonen geen respect meer voor uniformen. Ik vind dat erg jammer", zegt Tony 

Meest gelezen