Digitale creaties worden online voor veel geld geveild via virtuele munt NFT: Wat is het precies en hoe werkt het?

Foto's, animatievideo's, tekeningen, memes, muziek en zelfs tweets. Tegenwoordig worden digitale creaties online geveild voor veel geld onder de vorm van "non-fungible tokens", een virtuele munt die plots heel populair is bij de superrijken. Wat is het precies, hoe werkt het en is het slim om erin te investeren? We vroegen het aan computerwetenschapper Jeroen Baert.

De kans is groot dat je er nog nooit van had gehoord:  non-fungible tokens of kortweg NFT's. Maar onder de superrijken is het tegenwoordig een hype. Zo worden er gigantische bedragen geboden voor "digitale kunstwerken" in de brede betekenis van het woord. Zo is er dit weekend tot 2,5 miljoen dollar geboden voor de eerste tweet van Twitter-oprichter Jack Dorsey uit 2006.

Maar ook animatiefilmpjes of grafische afbeeldingen worden tegenwoordig verkocht voor veel geld via NFT. Een eenvoudige GIF-animatie van een kat is vorige maand nog verkocht voor bijna een half miljoen euro.

"NFT is eigenlijk een heel duur woord voor een virtuele munt die ondeelbaar is en die gekoppeld wordt aan een virtueel goed", legt computerwetenschapper Jeroen Baert van de KU Leuven uit in "Nieuwe Feiten" op Radio 1. "Tegelijk krijg je een digitaal certificaat dat jij de eigenaar bent van iets op het internet."

Je bent dan eigenaar, oké. Maar wat betekent dat dan precies? "Je kan het vergelijken met het kopen van een schilderij. Als je een Picasso koopt dat in een museum hangt, dan betekent dat niet dat andere mensen dat schilderij niet meer kunnen zien. Picasso blijft de kunstenaar, jij wordt enkel de eigenaar van het werk", zegt Baert.

Dit is enkel digitale spielerei voor mensen met te veel geld

Jeroen Baert, computerwetenschapper (KU Leuven)

En er is meer, het kan dat je slechts eigenaar wordt van een exemplaar van een online creatie. "Rockgroep Kings of Leon bijvoorbeeld heeft vorige week bekendgemaakt dat ze bepaalde songs van hun nieuwste album als NFT verkopen. En van elke song hebben ze 50 exemplaren die je kan kopen als NFT. Je wordt dus de unieke eigenaar van één van die 50 exemplaren van dat bepaalde lied van Kings of Leon."

Herbeluister het volledige gesprek over NFT's uit "Nieuwe Feiten" op Radio 1:
(lees verder onder het fragment)

Ontstaan om digitale creatievelingen inkomsten te geven

Je moet dus veel geld betalen om eigenaar te worden van iets dat je eigenlijk niet echt bezit. Wat is daar het nut van? "Het heeft te maken met prestige. Je kan stoefen dat iets van jou is. Soms zijn dat collectors items. Ik denk dat je het moet zien als digitale spielerei voor mensen met te veel geld", zegt Jeroen Baert.

Al zijn er soms ook concrete voordelen aan verbonden. Wie een grafische afbeelding of leuke quote koopt, mag die bijvoorbeeld op een t-shirt laten drukken. Kings of Leon gaat ook 6 "golden tickets" veilen via NFT. Daarmee krijg je een VIP-behandeling tijdens een liveconcert. 

"NFT is eigenlijk ontstaan om aan online creaties een waarde toe te kennen. Op het internet is het heel moeilijk om te bewijzen dat je de eigenaar bent van een leuke foto, een leuke tweet of een leuke graphic  die iedereen kan zien, kopiëren en delen. Met NFT kan je met 100 procent zekerheid bewijzen dat jij de eigenaar bent. En door het eigendom te verkopen, kunnen digitale kunstenaars ook inkomsten genereren."

Het is een manier om heel snel al je geld kwijt te raken
Jeroen Baert, computerwetenschapper (KU Leuven)

NFT maakt net als andere cryptomunten, zoals bitcoins, gebruik van de blockchain-technologie. "Maar die technologie vraagt meestal ook enorm veel rekenkracht van computers, en dat kost natuurlijk veel elektriciteit en energie", zegt Jeroen Baert.

"Ik begrijp de noodzaak om waarde toe te kennen aan online creaties, maar het is misschien niet de meest efficiënte manier om dat via blockchain te doen. En het is nog maar de vraag of dit ecologisch wel verantwoord is."

Wil je op deze manier jouw favoriete (digitale) creatieveling steunen, (en de prijs ligt binnen je bereik) dan kan je overwegen om NFT's te kopen. Erin investeren als belegging is minder slim, vindt Jeroen Baert.

"Je kan je NFT later opnieuw doorverkopen aan iemand anders, maar het is lang niet zeker of dat met winst zal zijn. Virtuele munten zijn momenteel erg populair, omdat ze het goed doen. Maar het is ook een enorm sterk schommelende markt. Het is een manier om heel snel rijk te worden, maar ook om heel snel al je geld kwijt te raken."

Meest gelezen