Videospeler inladen...

BEKIJK - Proces over dood van George Floyd: "Als die agent vrijuit gaat, zitten we in een wereld van problemen"

In de Amerikaanse stad Minneapolis is het proces begonnen van politieagent Derek Chauvin, die betrokken was bij de dood van de zwarte George Floyd in mei vorig jaar. Floyd stierf nadat hij negen minuten lang op de grond gekneld had gelegen onder de knie van Chauvin. De dood van Floyd leidde tot gewelddadig protest tegen racisme en politiegeweld, en volgens onze Amerikacorrespondent Björn Soenens zit die kans er nu opnieuw in.

In mei vorig jaar werd George Floyd voor het oog van camera's opgepakt door enkele politieagenten in Minneapolis, in de Amerikaanse staat Minnesota, omdat hij iets gekocht had met een vals briefje van 20 dollar. Floyd was onder invloed van drugs en werd hardhandig tegen de grond gewerkt. Negen minuten lang lag hij gekneld onder de knie van agent Derek Chauvin, die nu terechtstaat. Chauvin wou Floyd niet loslaten, ook niet nadat die telkens opnieuw geroepen had dat hij niet kon ademen. 

De dood van Floyd leidde tot gewelddadig protest overal in de VS en ook daarbuiten. Amerikacorrespondent Björn Soenens is naar Minneapolis getrokken en merkt ook veel woede en gespannenheid op. "Als de agent vrijgesproken wordt, dan dreigt er opnieuw een wereld van problemen", waarschuwt de lokale dominee Curtis Farrar die een openluchtkerk leidt nabij de plaats waar Floyd is gestorven.

Bekijk hier de Terzake-reportage van correspondent Björn Soenens:

Videospeler inladen...

Meest gelezen