Biogazelle

Eerste leerkrachten ondergaan speekseltest in Kortrijk: "Kwestie van goed de keel te schrapen"

In het RHIZO Lyceum Onze-Lieve-Vrouw Vlaanderen in Kortrijk hebben de eerste leerkrachten vanmorgen hun preventieve speekseltest afgenomen. Die speekseltest kadert in een proefproject op een aantal Vlaamse scholen om snel corona op te sporen. Leerkrachten kunnen wekelijks zo'n test laten afnemen. 

De resultaten van die eerste speekseltesten in het RHIZO in Kortrijk zijn nog niet bekend, dat is pas voor vanavond. Die preventieve speekseltest dient om corona op te sporen nog voor iemand symptomen heeft. Het is dus een extra wapen om de scholen coronavrij te houden.

Zelf afnemen bij je thuis

Een belangrijk voordeel van de speekseltest is dat de leerkrachten die zelf kunnen afnemen. Dat kan thuis, zonder verpleegkundige. Ze moeten ook geen beschermingsmateriaal aandoen en er is geen risico om andere mensen te besmetten. 

Tom Beyen is één van de leerkrachten die het vanmorgen uitprobeerde en dat viel bijzonder goed mee. "Je moet je keel goed schrapen, omdat je dan het beste speeksel hebt. Je mag nog niet ontbeten hebben of de tanden hebben gepoetst." 

Beter leerkrachten testen dan leerlingen

Het zijn de leerkrachten die getest worden en niet de leerlingen, omdat leerkrachten in meerdere klassen komen. Ze vormen dus een groter risico om verschillende groepjes te besmetten als ze ziek zouden zijn. "80 procent van de leerkrachten doet nu een speekseltest. Ik voel me veel geruster. We kunnen met een veiliger gevoel naar school komen", vult leerkracht Tom Beyen aan. 

De proefprojecten met speekseltesten lopen tot de paasvakantie. Daarna wordt beslist of ze in alle Vlaamse scholen komen. 

Leerkracht Tom Beyen geeft les
Radio 2

Meest gelezen