Foto's van 1 jaar strijd tegen corona geprojecteerd in UZ Brussel: "De ogen van de mensen op de foto's zeggen veel"

In de inkomhal van het UZ Brussel worden vanaf vandaag foto's van het verzorgend personeel geprojecteerd. Fotografe Lieve Blancquaert (rechts op de foto) maakte tijdens het voorbije coronajaar foto's in het ziekenhuis, en die geven een beeld van de strijd die het personeel heeft moeten leveren tegen corona.

"Als je de beelden ziet op groot scherm en met de muziek op de achtergrond, is het behoorlijk indrukwekkend", vertelt Marc Noppen, de grote baas van UZ Brussel (links op de foto). "Ook de traagheid van de beelden doet je stilstaan bij wat er het voorbije jaar is gebeurd. De foto's geven een mooi beeld van wat er hier geleefd heeft en nog leeft, want het is nog altijd niet voorbij. Wat mij opvalt, zijn de ogen van de mensen op de foto's. Bij een close up zie je weinig omdat mensen mondmaskers dragen. Maar als je naar de ogen kijkt, dan zie je veel in die ogen."

Personeel bedanken

Met de projectie van de beelden wil het UZ Brussel het personeel bedanken. "We hebben hier 1.500 patiënten verzorgd en 400 mensen op intensieve zorg, dus dat hakt er wel in", zegt Marc Noppen. "Ik denk dat ze fier mogen zijn op wat ze allemaal gedaan hebben. We hebben onze personeelsleden met een tiental acties bedankt voor al het werk dat ze doen, deze fotoreportage is er een van. We hebben ook een boekje gemaakt met foto's en met dankbrieven van patiënten, en elke medewerker krijgt zo een boekje op zijn of haar naam."

Corona heeft een impact, van de kelder tot de zolder van een ziekenhuis

De fotoreportage heeft ook de fotografe zelf, Lieve Blancquaert, erg aangegrepen. "Ik heb bijna alle verdiepingen van het ziekenhuis bezocht om foto's te maken", vertelt ze. "Dan zie je dat corona een impact heeft van de kelder tot de zolder. Deze fotoreportage is een ode aan iedereen die hier werkt, van de zorgverlener tot het poetspersoneel. Als er iets is dat ik wil meegeven, dan is het dat we corona serieus moeten nemen. Ik weet dat sommige mensen dat niet doen, maar als je op intensieve gaat kijken, dan weet je dat dat nodig is."

Meest gelezen