Natte januari gaf West-Vlaanderen geen hoger grondwaterpeil

Het probleem van een laag grondwaterpeil is in West-Vlaanderen erg hardnekkig. In januari regende het in onze provincie meer dan elders in Vlaanderen, maar die winst werd een maand later al tenietgedaan. Bij ons was het dan droger dan elders, waardoor West-Vlaanderen samen met de andere provincies op de sukkel blijft. Het grondwaterpeil is veel te laag, zegt de Vlaamse Milieu Maatschappij.

De regen en sneeuw van begin dit jaar liet anders vermoeden, maar de cijfers op de meetlocaties van de VMM melden kurkdroog dat het grondwater veel te laag staat. In alle Vlaamse provincies. Dat is de tol van drie droge zomers op rij, waardoor niemand nog naast de klimaatverandering kan kijken. Katrien Smet van de VMM vat de laatste twee maanden samen: 

"In West-Vlaanderen heeft het in februari minder geregend dan op andere plaatsen in Vlaanderen, maar in januari had het in West-Vlaanderen meer geregend dan elders, waardoor de grondwaterstanden even hoger waren, maar intussen is alles weer gezakt en zien we daar een beetje hetzelfde beeld dan in de rest van Vlaanderen, namelijk in de helft of zelfs in meer dan de helft van onze meetlocaties meten we lage tot zeer lage grondwaterstanden."  

Meest gelezen