Videospeler inladen...

Politie na "grootste actie ooit" in ons land: "Tonnen cocaïne, corruptie tot in alle lagen van de maatschappij"

De federale gerechtelijke politie heeft vandaag 48 mensen opgepakt bij 200 huiszoekingen in een groot onderzoek naar georganiseerde misdaad. Dat heeft het federaal parket aangekondigd op een persconferentie. Door berichten van versleutelde telefoons van het bedrijf Sky ECC te onderscheppen, kon de politie ruim twee jaar lang meelezen met de plannen van een hele rist criminelen. "Het gaat om de grootste actie van de gerechtelijke politie ooit in ons land." Minister van Justitie Vincent Van Quickenborne (Open VLD) spreekt van een "historische dag".

De actie vanmorgen werd op poten gezet door het federaal parket in samenwerking met het parket van Antwerpen. De politie viel vanaf 5 uur vanmorgen binnen op zo'n 200 plekken, onder andere in de provincies Limburg en Antwerpen. Er werden in totaal 1.600 agenten ingezet, waaronder ook speciale eenheden. Het gaat om een internationaal onderzoek met focus op België, geleid door een onderzoeksrechter in Mechelen.

Bekijk hier de mededeling van Frédéric Van Leeuw (federaal procureur) over de politieactie en lees voort onder de video:

Videospeler inladen...

Bij die invallen werden 48 mensen opgepakt. Ook drie advocaten zouden speurders over de vloer gekregen hebben. Ook in Nederland voerde de politie vandaag trouwens een reeks invallen en huiszoekingen uit. Daarbij zijn 75 woningen en kantoren doorzocht en zijn 30 mensen opgepakt. De politie kon in Rotterdam ook beslag leggen op 28 vuurwapens.

Versleutelde telefoons

Het onderzoek, dat al sinds eind 2018 aan de gang is, richtte zich op het Canadees-Amerikaanse bedrijf Sky ECC. Dat biedt telefoons aan met encryptiesoftware, een programma waarmee die telefoons worden versleuteld voor pottenkijkers van buitenaf. Omdat die volgens het parket bijna exclusief gebruikt leken te worden door criminele figuren, startte het federale parket een onderzoek op.

Werelwijd zijn er ongeveer 171.000 van die toestellen in omloop, waarvan er momenteel ongeveer 70.000 actief zijn. Maar liefst 1 op de 4 actieve gebruikers bevindt zich in België of Nederland: 6.000 in ons land, 12.000 bij de noorderburen. In ons land wordt de helft van die telefoons in en rond de haven van Antwerpen gebruikt.

Het parket toonde op de persconferentie dit filmpje over Sky ECC (lees voort onder de video):

Videospeler inladen...

In totaal onderschepten de speurders zo ongeveer 1 miljard versleutelde berichten

In totaal onderschepten de speurders zo ongeveer 1 miljard versleutelde berichten. Bijna de helft ervan kon al worden ontcijferd. Op basis daarvan kregen ze een ontluisterend beeld van de werking van criminele organisaties, hoe internationaal ze zijn, over welke "grenzeloze" financiële middelen ze konden beschikken en hoe agressief ze soms te werk gingen.

Omdat het onmogelijk was voor de 120 speurders die dagelijks op het dossier werkten om alle berichten mee te lezen, kregen bepaalde boodschappen prioriteit, met name die waarbij mensen in gevaar dreigden te komen. Als dat het geval was, moest een federale magistraat beslissen hoe de veiligheidsdiensten zouden reageren.

"Onwaarschijnlijk"

Wat de operatie intussen al opleverde, is ronduit indrukwekkend: de politie onderschepte 17 ton cocaïne en nam 1,2 miljoen euro in beslag. Verder ontdekten de speurders 15 illegale wapens, waaronder 6 vuurwapens. Ook werden 8 luxevoertuigen in beslag genomen, 3 geldmachines en zelfs politie-uniformen.

In Antwerpen zien we toptargets die gelijktijdig meerdere cocaïnetransporten aansturen, goed voor tonnen cocaïne, wekelijkse moneydrops, tot miljoenen euro's

Yve Driesen, gerechtelijk directeur van de federale gerechtelijke politie van Antwerpen

Volgens het federale parket heeft het onderzoek ook al inzicht gegeven in een hele reeks criminele feiten. "Het werk begint nu pas", klinkt het bij Eric Snoeck, de directeur-generaal van de federale gerechtelijke politie. "Het was de grootste actie van de gerechtelijke politie tot dusver in ons land." 

Yve Driesen, gerechtelijk directeur van de federale gerechtelijke politie van Antwerpen, spreekt van "een mijlpaal in de geschiedenis van het recherchenetwerk" en "een inkijk in de hallucinante wereld van de parallelle criminele economie". "In Antwerpen zien we toptargets die gelijktijdig meerdere cocaïnetransporten aansturen, goed voor tonnen cocaïne, wekelijkse moneydrops, tot miljoenen euro's, opdrachten tot fysieke vergelding en corruptie tot in alle geledingen van de maatschappij. Onwaarschijnlijk."

Bekijk hier een fragment uit de mededeling van Erick Snoeck (federale gerechtelijke politie) en lees voort onder de video:

Videospeler inladen...

Minister Van Quickenborne: "Historische dag"

Ook minister van Justitie Vincent Van Quickenborne (Open VLD) toont zich onder de indruk van de operatie. "Ik wik mijn woorden, ik denk dat dit een historische dag is in de strijd tegen georganiseerde criminaliteit", zegt hij in "Het Journaal". "Dit gaat om een wereldwijd netwerk waarvan een kwart in ons land en in Nederland vertegenwoordigd is."

"Dankzij een heel goeie samenwerking is men erin geslaagd berichten te ontcijferen waarin we lezen hoe die criminele wereld werkt. Men dacht dat men ongestoord te werk kon gaan, maar dankzij excellent werk van politie en parket is dat toch gelukt. Er is echt wel een kantelpunt bereikt in de strijd tegen de georganiseerde criminaliteit."

Bekijk hier minister Van Quickenborne in "Het journaal" en lees voort onder de video:

Videospeler inladen...

"Het is duidelijk dat de tentakels overal strekken, in de private sector en de publieke sector. Deze actie illustreert dat de georganiseerde misdaad zich in de legale bovenwereld heeft ingewerkt en dat is schrikwekkend. Gelukkig hebben we alle informatie kunnen verzamelen."

"De actie van vandaag is nog maar de eerste stap. Antwerpen is de laatste jaren geterroriseerd door geweld en granaten. Als politie en parket moesten we altijd achter de feiten aan lopen. Nu hebben we echt het hart van het systeem kunnen bekijken, het ganse netwerk is blootgelegd."

"Ik denk wel dat de kansen nu gekeerd zijn. We kunnen nu met gelijke wapens strijden. We hebben al 500 miljoen berichten kunnen ontcijferen, het is nu zaak om uit die grote massa de juiste informatie te halen om honderden mensen te gaan bevragen en desgevallend te arresteren. Dit is een absolute topprioriteit voor de regering."

Meest gelezen