Op dit veld werd het laatste seizoen van F.C. De Kampioenen gefilmd: "Andere velden waren te chic of te mooi"

F.C. De Kampioenen zal niet meer voetballen, nu beslist is dat er geen nieuwe afleveringen komen. De fictieve ploeg voetbalde voor het laatst op het veld van voetbalclub De Stormvogels in Haasrode. "Ze kozen dit veld omdat andere velden er te netjes bij lagen."

De matchen van de F.C. De Kampioenen zijn jarenlang gedraaid op een voetbalveld in Emblem bij Ranst. Maar toen dat veld in de jaren 2000 moest plaatsmaken voor een golfterrein, moest er op zoek gegaan worden naar een nieuwe filmlocatie. Dat vonden de makers in Haasrode, bij voetbalploeg De Stormvogels. "In 2010 is hier het laatste seizoen van De Kampioenen gefilmd", vertelt Willy Callebaut, trainer bij De Stormvogels, maar ook productieleider bij de VRT. 

Callebaut was degene die op zoek moest gaan naar de nieuwe locatie toen het veld in Emblem niet meer bruikbaar was. "Ik heb de hele streek afgereisd", vertelt hij aan Radio 2 Vlaams-Brabant. "In Boortmeerbeek ben ik geweest, in Hever, in Begijnendijk, noem maar op. Maar telkens kreeg ik te horen: "Nee, Willy, dat is te chic" of "Nee, Willy, dat is te mooi". Andere keren was het veld perfect, maar vlogen er te veel vliegtuigen over of was er een snelweg vlakbij, en dat zou het geluid van de opnames belemmeren. Tot we in Haasrode kwamen, en de regisseur zei meteen: "Willy, dit is het."

Geen BOMA-worsten meer

Het laatste seizoen van F.C. De Kampioenen werd dus opgenomen in Haasrode. "Op het B-veld van voetbalploeg De Stormvogels. Dat veld is intussen ook chic geworden, want er ligt tegenwoordig een kunstgrasveld. Maar de kleedkamers zijn wel nog in dezelfde staat als in 2010, toen ze hier kwamen filmen. Al zal het niet lang meer duren voor ook die vernieuwd worden."

Ook de reclameborden zijn veranderd. "De reclame voor BOMA-worsten hangt hier niet meer", vertelt Callebaut. Hij weet nog goed dat de leden van De Stormvogels het eerst niet konden geloven, toen hij zei dat er opnames zouden plaatsvinden van De Kampioenen. "Eens ze wisten dat het echt was, begon het gepuzzel, want we moesten rekening houden met de trainingen van De Stormvogels. De opnamedagen van de VRT duurden heel lang. Zolang het licht was, werd er gefilmd. De trainingsschema's van de echte voetballers moesten dus aangepast worden", legt Callebaut uit. "Maar De Stormvogels hebben dat allemaal voor De Kampioenen gedaan, dat was heel fijn."

Meest gelezen