Liveblog: Scholieren derde en vierde middelbaar mogen week voor paasvakantie voltijds naar school

Op de persconferentie van het Crisiscentrum beklemtoonde viroloog Steven Van Gucht met veel vuur het belang van vaccinatie. "Dit virus zal niet verdwijnen en veroorzaakt ernstige complicaties. Wie wil meedoen aan de loterij?" Het gemiddelde aantal bevestigde besmettingen en het gemiddelde aantal ziekenhuisopnames in ons land daalt verder. Het gaat op weekbasis om 3 procent minder bevestigde besmettingen en 1 procent minder ziekenhuisopnames. Volg de belangrijkste updates in onze liveblog.

Wie vragen heeft over coronamaatregelen in België kan terecht op de website info-coronavirus.be of het nummer 0800-14.689. Bij Tele-Onthaal kan u terecht voor een luisterend oor op het telefoonnummer 106, of via chat op tele-onthaal.be. Jongeren kunnen terecht bij Awel op telefoonnummer 102, of via chat op awel.be.

Nieuwe berichten kunnen niet opgehaald worden, probeer het later opnieuw.

Liveblog

Gaan scholieren derde en vierde middelbaar straks weer voltijds naar school?

Scholen krijgen de mogelijkheid  om scholieren van het derde en vierde middelbaar in de laatste week voor de paasvakantie (vanaf 29 maart) weer voltijds naar school te laten gaan. Wel op voorwaarde dat de coronacijfers het toelaten. Dat heeft minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) gezegd na afloop van het overleg met de onderwijskoepels en de vakbonden.

Nu mochten die scholieren van de tweede graad maar halftijds les op school volgen en de andere dagen krijgen ze online-les thuis. Maar dat blijkt voor velen van hen moeilijk, zegt de minister. Het overleg met onderwijskoepels en vakbonden liep wel niet makkelijk. Vooral de vakbonden zijn bezorgd over de mogelijke risico's van opnieuw meer leerlingen op school les te laten volgen. 

Bedoeling is "om stap voor stap meer mogelijkheden te krijgen om contactonderwijs aan te bieden", aldus Weyts. Dat zal enkel kunnen als de coronacijfers niet opeens de slechte kant uitgaan, benadrukt de minister. "Het is ook geen terugkeer naar de normaliteit: de strenge veiligheidsmaatregelen moeten nog altijd nageleefd worden binnen én buiten de schoolmuren." Weyts roept opnieuw op om het onderwijspersoneel voorrang te geven bij vaccinatie. "Het onderwijs is een essentiële sector en het onderwijspersoneel vervult een cruciale taak", beargumenteert hij.

Lees meer in dit artikel:

Viroloog Steven Van Gucht heeft boodschap voor wie twijfelt om zich te laten vaccineren: "Dit virus gaat niet verdwijnen"

Viroloog Steven Van Gucht hamerde op de persconferentie van het Crisiscentrum met opvallend veel vuur op het belang van vaccinatie. "Het virus is voor de meesten mild, maar wie wil meedoen aan deze loterij? Wie zich niet laat vaccineren, zal heel waarschijnlijk vroeg of laat besmet worden. Dit virus gaat niet verdwijnen.”

Van Gucht richtte zijn boodschap aan wie twijfelt of hij zich zou laten vaccineren. "Van het vaccin is bewezen dat het veilig en werkzaam is. Het houdt je uit het ziekenhuis. Die effecten zien we nu al duidelijk bij de alleroudsten en de allerzwaksten. Mogelijk zijn er enkele neveneffecten 1 tot 2 dagen nadien, spierpijn, hoofdpijn, lichte koorts. Paracetamol kan helpen. Deze reacties zijn meestal mild en gaan voorbij. Wereldwijd zijn al meer dan 300 miljoen mensen gevaccineerd zonder onverwachte neveneffecten."

Van het virus is het bewezen dat het langdurig klachten kan veroorzaken. Ook bij jonge en gezonde mensen. Studies spreken van minstens 10 procent van de besmettingen die leiden tot langdurige klachten.

Viroloog Steven Van Gucht

"Uit meer dan 100 jaar ervaring met andere vaccins weten we dat neveneffecten meestal vroeg optreden, meestal 1 of 2 dagen, soms 1 of 2 weken, maar niet op langere termijn. Dit is in groot contrast met het virus", gaat Van Gucht verder.

"Van het coronavirus is het zeker bewezen dat het langdurig klachten kan veroorzaken. Ook bij jonge en gezonde mensen. Veel studies spreken van minstens 10 procent van de besmettingen die aanleiding geven tot langdurige klachten. We weten dat het virus mensen in het ziekenhuis kan doen belanden. Dat is 7 procent van de gekende besmettingen. En we weten dat het mensen kan doden, dat is zo in 1 procent van de besmettingen. Dat percentage ligt nog een heel pak hoger bij de alleroudsten en gelukkig een stuk lager bij de jongsten.”

Dit virus gaat niet verdwijnen. Dit blijft circuleren. Het is heel waarschijnlijk dat de meeste mensen in de komende maanden of jaren besmet zullen worden met het virus. Zeker als zij niet gevaccineerd zijn.

Viroloog Steven Van Gucht

“Dat neemt niet weg dat het virus voor de meesten mild is, maar wie wil meedoen aan deze loterij?”, klonk het opvallend fel. “Wie zich niet laat vaccineren, zal heel waarschijnlijk vroeg of laat besmet worden. Dit virus gaat niet verdwijnen. Dit blijft circuleren", beklemtoonde Van Gucht. "En het is heel waarschijnlijk dat de meeste mensen in de komende maanden of jaren besmet zullen worden met het virus. Zeker als zij niet gevaccineerd zijn. De kans op ernstige complicaties kan je juist vermijden door je te laten vaccineren.”

Bekijk hier de volledige persconferentie van het Crisiscentrum:

Vaccinoloog Leroux-Roels pleit voor één coronaprik voor wie recent besmet is geweest

Vaccinoloog Isabel Leroux-Roels van het UZ Gent pleit ervoor om mensen die al een coronabesmetting hebben doorgemaakt maar één dosis van het coronavaccin te geven in plaats van twee. Dat zei ze vanavond in Terzake. 

“We zien bij deze mensen al een heel sterke en snelle immuunreactie vanaf de eerste dosis. Bij hen heeft een tweede dosis eigenlijk weinig toegevoegde waarde. Het lijkt alsof na één prik het plafond van antilichamen al bereikt is.”

En dus zouden de tweede dosissen kunnen worden ingezet bij andere mensen. Frankrijk doet het al sinds begin deze maand op die manier, en ook in Nederland kwam de Gezondheidsraad vandaag met het advies om ex-covidpatiënten maar één prik te geven.

“Het geeft toch aan dat er winst mee te boeken is. Die winst is misschien niet heel groot en we moeten de voor- en nadelen wel goed afwegen, maar de schaarste aan vaccins lijkt toch ook nog niet meteen af te nemen.”

De kwestie ligt volgende week op tafel bij de Hoge Gezondheidsraad.

Herbekijk het volledige gesprek met vaccinoloog Isabel Leroux-Roels uit Terzake:

Videospeler inladen...

"Cruciale weken" voor ziekenhuizen in Parijs

In de regio Ile-de-France, dat is de wijde omgeving van de hoofdstad Parijs, worden 40 procent van de niet dringende behandelingen in ziekenhuizen uitgesteld. Dat moet meer ziekenhuisbedden beschikbaar maken voor coronapatiënten in de intensieve afdelingen. Daar is het aantal voor coronapatiënten voorbehouden bedden nu bijna aan het maximum van 1.050 gekomen. Volgende week zou dat met meer dan 500 bedden worden uitgebreid in wat een “maximale mobilisatie” wordt genoemd. Volgens het hoofd van de gezondheidsdienst gaat Parijs “zes cruciale weken tegemoet”.

Het aantal besmettingen en opnames in ziekenhuizen in en rond Parijs is al weken in een stijgende lijn. In die regio wonen 12 miljoen mensen dicht bij elkaar en is de kans op besmetting dus groot. Een nieuwe lockdown in de hoofdstad is volgens de lokale overheid nog niet aan de orde, maar wordt ook niet uitgesloten. In heel Frankrijk is het aantal besmette personen in de intensieve afdelingen nu gestegen tot  bijna 4.000. Al weken worden er dagelijks meer dan 20.000 besmettingen opgetekend in Frankrijk.

Intussen wil Frankrijk de vaccinatiecampagne versnellen. Daar heeft nu iets meer dan acht procent van de bevolking een eerste vaccin gekregen. In het Verenigd Koninkrijk ligt dat op meer dan 30 procent. De Franse regering wil dat nu versnellen door apothekers vaccins te laten toedienen. Een parlementslid opperde dat ook dierenartsen in staat moeten zijn om vaccins toe te dienen aan mensen. 

Ziekenhuizen Westelijke Jordaanoever liggen vol

De ziekenhuizen op de Westelijke Jordaanoever liggen vol door een nieuwe piek in de coronabesmettingen. Dat meldt de Palestijnse Autoriteit. Premier Mohammad Shtayyeh kondigde ook aan dat er extra afdelingen komen voor coronapatiënten.

Het aantal besmettingen is al enige tijd aan het stijgen in de Palestijnse Gebieden. De piek is vooral te wijten aan de Britse, meer besmettelijke virusvariant.

Op de Westelijke Jordaanoever leven ongeveer 4 miljoen mensen. Slechts een klein deel van hen is gevaccineerd. De vaccinatiecampagne begon een maand geleden, maar dat gaat mondjesmaat. Het contrast met Israël, waar intussen al 5 miljoen mensen gevaccineerd zijn, is groot.

Israël vaccineert op de Westelijke Jordaanoever alleen inwoners van de Joodse nederzettingen. Niet die van de Palestijnse dorpen, want dat is de verantwoordelijkheid van de Palestijnse Autoriteit. Israël heeft voor die aanpak al veel kritiek gekregen.

Israël is nu wel begonnen met het vaccineren van Palestijnen die in Israël komen werken. Aan de beruchte checkpoints tussen de Westelijke Jordaanoever en Israël krijgen zij een prik.

Coronacommissaris Pedro Facon heeft vandaag het startschot gegeven van Anti-Virus, een campagne die jongeren nauwer gaat betrekken bij de coronacommunicatie. Hij slaat hiervoor de handen in elkaar met jongerenorganisatie Capital. 

De komende weken kunnen jongeren deelnemen aan hackathons die over heel het land zullen worden georganiseerd. Ze mogen zelf een informatie­strategie uitstippelen om jongeren tussen 16 en 25 te informeren, engageren, motiveren en stimuleren. Bedoeling is dat er een digitaal platform komt voor en door jongeren. De aanbevelingen van de jongeren worden ook meegenomen in de coronacampagne van de overheid. 

Jongeren kunnen zich via hun school, jeugdorganisatie of de sociale media van Capital inschrijven voor de hackathons. 

Jongeren krijgen zeg in coronacommunicatie via hackathons

Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA): "Avondklok stilaan buiten proportie"

Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) blijft naar eigen zeggen een koele minnaar van de avondklok. "Voor wat mij betreft is dat stilaan buiten proportie", zei Jambon in het Vlaams Parlement. "Na een reeks staatshervormingen moet je onderscheid kunnen maken tussen het standpunt dat de Vlaamse regering inneemt en wat we in een Overlegcomité kunnen bereiken."

Volgens Jambon is die avondklok beslist beleid en moet er dus consensus in het Overlegcomité zijn om die weer af te schaffen. Die consensus was er volgens hem niet tijdens het Overlegcomité van vorige vrijdag. "Ik heb begrepen dat daarover debat is in het federaal parlement, en we zullen zien of dat de fronten in beweging kan brengen."

Bekijk hieronder de tussenkomst van Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) in het Vlaams Parlement:

Videospeler inladen...

Meer dan 1 miljoen toegediende vaccins in ons land

Ons land heeft de drempel van 1 miljoen toegediende vaccins overschreden. Dat heeft Sabine Stordeur van de taskforce Vaccinatie gezegd tijdens de persbriefing van het Crisiscentrum. Volgens de cijfers die beschikbaar zijn op het dashboard van Sciensano, hebben 644.933 mensen een eerste dosis gekregen, van wie 345.696 mensen een tweede dosis gekregen hebben. De volgende fase van de vaccinatiecampagne, voor de 65-plussers die niet in een woonzorgcentrum verblijven, is deze week van start gegaan.

Ons land heeft intussen net geen 1,5 miljoen dosissen van de drie beschikbare vaccins (AstraZeneca, Pfizer/BioNTech en Moderna) gekregen. Dat blijkt uit de wekelijkse stand van zaken van zondag die het Geneesmiddelenagentschap FAGG vandaag publiceert. Van Pfizer hebben we al het grootste aantal dosissen gekregen (982.605). Van AstraZeneca zijn er 415.200 dosissen geleverd. Van Moderna zijn er 94.800 geleverde dosissen.
 

Grote Coronastudie polst naar mening over versoepelingskalender

De tweewekelijkse bevraging van de UAntwerpen naar onze beleving van de coronacrisis vraagt vandaag wat we vinden van de voorgestelde timing voor versoepelingen van de maatregelen. Ook polst de enquête naar onze situatie op onze werkplek.

Voor de 32e keer al kunnen we de Grote Coronastudie invullen, het initiatief van de UAntwerpen met steun van UHasselt, KU Leuven, ULB en financiële hulp van het FWO.    De enquête bevat onder meer vragen over de versoepelingen die het Overlegcomité vrijdag aankondigde, zoals de mogelijkheid om buiten met tien mensen af te spreken of de planning om op 1 mei de horeca te heropenen.

"We vragen de mensen onder meer hoe ze staan tegenover de voorgestelde timing van de versoepelingen", vertelt Koen Pepermans (UAntwerpen). "Iedereen kan ook aangeven welke activiteit hij of zij als allereerste het liefst zou willen hervatten. Daarnaast polsen we ook naar de meningen omtrent twee maatregelen die allicht nog een tijd zullen blijven gelden: het reisverbod en de avondklok. Zeker rond dat tweede thema is er alvast op politiek niveau heel wat te doen."

In een ander luik vragen de onderzoekers naar de situatie op de werkvloer. 35 tot 40 procent van de Belgen werkt volledig van thuis uit, dus veel mensen zijn nog vaak of voortdurend op het werk. Is de situatie daar de voorbije drie maanden veranderd? Worden er meer of minder mondmaskers gedragen? Respecteren de collega's de afstandsregels beter of slechter? Hoe zit het met de ventilatie?

De enquête kan tussen 10 en 22 uur online worden ingevuld. De enquête van twee weken geleden werd door 31.000 mensen ingevuld, een stijging van zo'n 10.000 respondenten vergeleken met de uitgave daarvoor.

Waarom de Mechelse herdershond als de beste corona kan opsporen: "Ze zijn van alle markten thuis"

4 van de 6 honden die de federale politie heeft opgeleid om corona te herkennen, zijn Mechelse herders. Het Mechelse hondenras is zeer geschikt voor speuracties en blinkt nu ook uit in het opsporen van het coronavirus in zweetstalen. "Je kan de honden vergelijken met tienkampers die van alle markten thuis zijn", legt hoofdinspecteur Bart Meeus van de federale politie uit op Radio 2 Antwerpen.

Lees meer in het artikel:

Meest gelezen