Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved.

Rechter Braziliaans Hooggerechtshof vernietigt alle veroordelingen tegen oud-president Lula da Silva

In Brazilië heeft een rechter van het Hooggerechtshof alle veroordelingen van de centrumlinkse oud-president Lula vernietigd. Lula wordt dus vrijgepleit van verschillende corruptieschandalen, maar de uitspraak van de opperrechter moet nu nog bekrachtigd worden door het voltallige Hooggerechtshof. 

Opperrechter Edson Fachin van het Braziliaanse Hooggerechtshof heeft gisteren alle vonnissen in het kader van "Operação Lava Jato" (operatie Carwash - het grootste corruptieonderzoek ooit in Latijns-Amerika) tegen voormalig president Luiz Inácio Lula da Silva nietig verklaard.

Het gaat om verschillende corruptieprocessen die een rechtbank in Curitiba tegen Lula da Silva voerde. De omstreden rechter Sergio Moro leidde daar toen Operatie Carwash. Moro werd nadien een tijd lang minister van Justitie in de regering van de extreemrechtse president Bolsonaro. Opperrechter Fachin besluit nu dat de rechtbank in Curitiba niet bevoegd was om Lula te vervolgen.

De uitspraak kan grote gevolgen hebben voor de Braziliaanse presidentsverkiezingen van volgend jaar, omdat de 75-jarige Lula da Silva zijn politieke rechten terugkrijgt. Lula  zou zich dus kandidaat kunnen stellen voor die presidentsverkiezingen en zo de huidige extreemrechtse president Bolsonaro uitdagen. Uit recent onderzoek blijkt dat Lula nog altijd erg populair is in Brazilië.

De uitspraak moet nog worden voorgelegd aan het voltallige rechtscollege van 11 opperrechters. Het openbaar ministerie heeft al aangekondigd tegen de uitspraak van opperrechter Fachin in beroep te zullen gaan. 

Meest gelezen